Учурда кожойкелер банкаларын жууп, кышкы салаттардын камын көрө баштаган кез. Келиңиздер, бул жолу жашылчалардын түрлөрүн чогуу туздайлы.
АШКАНА СЫРЛАРЫНАН
-
Туз бат сиңиш үчүн бадыраңдын эки башын кесип коюу керек.
-
Бадыраң туздаганда уксустун ордуна кызыл карагатты же анардын данын кошсоңуз, өзгөчө даам берет.
-
Эгер туздаган бадыраңыңыз атып кетсе, суусун төгүп, помидордун ширесине укроп, петрушка, сарымсак, жарым чай кашык лимон кислотасын кошуп кайнатып, үстүнө куюп жаап койсоңуз болот.
-
Бадыраңдын үстүнө 2-3 помидорду терип жапсаңыз, ал атылып кетүүдөн сактайт.
“УКСУССУЗ ТУЗДАЛГАН БАДЫРАҢ”
Керектелүүчү азыктар:

ЖАСАЛУУ ЖОЛУ:
-
Бадыраңды жууп, эки учун кесип, 2-3 саатка муздак сууга чылап коёбуз.
-
Андан соң сарымсак менен кызыл калемпирди жууп-тазалайбыз.
-
Алдын ала бууланган банкалардын астына укроп, сарымсак, лавр, хрен, карагат жалбырактарынан, андан соң бадыраң менен калемпирди тизип салып чыгабыз.
-
Кайнак сууну үстүнө куюп
10-15 мүнөткө коё туруп, төгүп салабыз. Бул процессти эки жолу кайталайбыз.
-
Үчүнчү жолкусунда банкага (3 литрлик) 1 аш кашык кумшекер, 2 аш кашык туз, 1 чай кашык лимон кислотасы, жарым таблетка аспиринди салып, үстүнө кайнак суудан куюп, капкагын бекитебиз.
-
Жабылган банканы көмкөрүп, жылуу ороп коюуну унутпаңыз.
“АССОРТИ”
Керектелүүчү азыктар:
ЖАСАЛУУ ЖОЛУ:
-
Бадыраңды жууп, эки учун кесип, 2-3 саатка муздак сууга чылап коёбуз.
-
Калган жашылчаларды жууп, тазалап, аарчып даярдап алабыз.
-
Алдын ала бууланган банкаларга жашылчаларды ирети менен тизип салып, кайнак суудан куюп 10-15 мүнөткө капкагын жаап тыныктырып, кайра төгүп салабыз. Бул процесс эки жолу кайталанат.
-
Эми маринадды даярдайбыз. Ал үчүн 3 литр сууга 1 аш кашык кумшекер, 2 аш кашык туз салып кайнатып, ага тууралган укропту, сарымсакты кошуп 5 мүнөт кайнатып алабыз. Алгач кайнап жаткан маринадды, андан кийин 1 чай кашык уксусту (1 литрлик банкага) куюп, банканын оозун бекитип, муздаганча жылуу ороп коёбуз.
Дамира Арстанова
kenesh@super.kg