АШЛЯНФУ-БИЗНЕСТИН БИР ТҮРҮ

№499 25-май-31-май, 2012-ж.

Бул даамдын Кыргызстандагы мекени – Каракол шаары. Бир топ адамдар бул тамактын аркасынан бизнес жасап, үй-бүлөсүн багып келишет. Анда атактуу Караколдун ашлянфусу тууралуу...

ДУНГАНДАРДАН КЫРГЫЗДАРГА ӨТҮП...
Ашлянфунун авторлору –дунган эли. Бирок азыр дунгандардан да кыргыздар мыкты жасап калган сыяктуу. Дегеним, Караколдун кайсы бурчунда болбосун ашлянфу саткан адамды жана ашлянфунун "знатокторун" таба аласыз. Бизнес бул жаатында да өнүгүүдө. Мисалы, 15 жылдан бери ашлянфу сатып иштеп келе жаткан Рахиля аттуу айымдын кесиби мугалим. Бирок айлыктын аздыгынан ашлянфу сатып иштеп калыптыр. Рахиля эже өз учурунда кайненесинен үйрөнгөн. Кызыгы, бир үй-бүлөдө алты келин болсо, анын төртөө ашлянфу сатып иштешет. Бул мисалдан улам, балким, сиз да ушул бизнестин түрүн байкап көрөрсүз деп ашлянфу жасоонун сырларын айткыбыз келди.

10 ПОРЦИЯГА КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР

Ун – 2 килограмм – 40 сом
Өсүмдүк майы – 0,5 литр – 50 сом
Калемпир – 15 сом
Жумуртка – 5 даана – 20 сом
Жүгөрү, же күрүчтүн крахмалы – 200 грамм – 20 сом
Пияз – 0,5 килограмм – 10 сом
Сарымсак – 1-2 даана – 40 сом
Помидор – 1-2 даана – 50 сом
Татымал чөптөр – 30 сом (жусай, укроп, петрушка, кинза)
Атайын кошулмалар – 30 сом
Уксус – 50 грамм –10 сом
Болгар калемпири –1-2 даана – 50 сом

АШЛЯНФУ КАНДАЙ ЖАСАЛАТ?
Кесме
Көпчүлүккө арналган даамды таза жасоо керек экендигин айтып кетүүбүз ашык болбостур. Камыр жасалуучу идишти 2-3 ирет кайталап таза жууп алуу керек. Азыктарды туура тандоо жана мыкты даярдай билүү тамактын аш болумдуулугун жана даамдуулугун арттырат.
Ашлянфунун негизги бөлүгүн кесме түзөрү анык. Андыктан биринчи кесмесин даярдап алуу керек. Унду өлчөп салып, жумуртка кошуп, туздуу суу менен жууруйбуз. Камырды 10-15 мүнөт тыныктырып, ийине келген камырды чоёбуз. Кайнап жаткан сууга салып бышырып, кесмени өсүмдүк майы менен майлап койсок, ашлянфунун кесмеси даяр болот.

Крахмал
Ашлянфу жасоодо крахмалды да мыкты даярдоо чоң мааниге ээ. Чакан идишке муздак суу куюп, крахмал кошуп жакшылап чалып алабыз да, кайнап жаткан сууга (3 литр сууга 200 грамм кошууга болот) куябыз. Аны жай отко 30-40 мүнөт кайнатуу керек. Татымына жараша туз жана уксус кошууга болот. Кайнап жаткан учурда тындырбай бирдей ыргакта жыгач чөмүч менен аралаштыруу керек. Коюуланып бышкан соң крахмалды чарага куюп, муздаткычка сактап коёбуз.

Чык 
Эми соус жасоого киришебиз. Пияз, болгар калемпирин таза жууп даярдап алабыз да, чарчы формада туурап майга кууруп, үстүнө жумуртка чегип коёбуз. Андан соң кайнаган суу куюп аралаштырып, оттон чыгарабыз. Суугандан кийин туз, мурч, даам берүүчү жашылчалар (жусай, укроп, петрушка) кошобуз. Соңунда татымына жараша уксус кошуу зарыл.

Лаза
Ашлянфунун лазасын жасоо үчүн да чеберчилик талап кылынат. Сарымсакты майдалап туурап, ага кызыл калемпир кошуп, ысып турган майга салып 5-10 мүнөт кууруп алабыз.

Кеңештер

  • Ашлянфунун кесмесин бышырарыңыз менен майлабастан муздагыча күтө турсаңыз, муздак кесме колго жабышпайт.
  • Бышкан крахмалды куюудан мурда идишиңизди өсүмдүк майы менен майлап коюңуз. Майланган идишке крахмал жабышпай жакшы уюйт.
  • Жумуртканын ордуна эт кошуп койсоңуз да жакшы даам берет.

Айзат Анарбекова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..


Рейтинг: Рейтинг  1 
Комментарийлер(30)
28.05.2012. 09:32 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
секретти чала айтып койуптур сусуун да озунчо даярдайт
28.05.2012. 12:02 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
ahlyam-funu ayabay sagindim..Karakoldun ichinde ele ar jerde ar bashkacha daamduu jasashat..Bishkekten bir jerden da tappaisin andaydy
28.05.2012. 12:23 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Урматтуу peach рабочий городоктогу банянын жанында соонун жазашат барып даамдап корунуз мумкун жагаттыр.
28.05.2012. 12:43 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Лебединовкада Айгуль деген кафеники бир аз караколдукуна окшош
28.05.2012. 12:44 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
соусуна сахар да кошулат, ээритип алып...
28.05.2012. 14:00 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
эт кошулган ашлямфу эмес эле муздак лагман болуп калат го
29.05.2012. 21:46 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Azura, жок эт кошулат майда тууралган, лагманга окшобой эле.
28.05.2012. 16:16 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
pomidordu sousuna tuurayt okshoybuz ee,jazilbaptir...
28.05.2012. 23:56 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Панфилов кочосундогу ашлямфунун даамы окшошураак(соусу) Караколдукуна,бирок кээде камырын катуураак бышырып коюшат,жеп атып жаагын талып кетет.
29.05.2012. 13:48 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Ашлямфуга эч качан кинза, укроп петрушка кошулбайт! Ошонучун айгул, мадинанын ашлямфусу ужас! Бир топ эле туура эмес рецепт. Крахмалды аралаштырбай эле кайнаганда оозун жаап 40мин кайнатыш керек.Эт менен да жасалат, Дейшиндин дунгандары бери дегенде 5 турун жасайт эт менен.Анан булар 5 жумуртка 20с, 2кг ун 40с деп каяктын баасын жазып койгонсунар?!Ананда куурулган лазы ал лазы эмес,такыр болбойт! 200гр крахмалга 3л суу ото коп. 5кыргыз чыны сууга 1 чыны крахмал. А жанагы былжыраган крахмал и
29.05.2012. 13:53 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
машинкага кесилген кесме, кстати камырына жумуртканын кереги жок! анан челкилдеген май менен кинза кошуп соусун копкойуу кылган фууу! И Караколго барып калсанар зеленый базардан дунганский уксус сатып алгыла(не путать с соевым!), ошону кошсонор сонун болот! Сурасанар дагы айтып берем! Зеленьден только жусай!
29.05.2012. 17:30 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
"Айгуль" кафесиндеги ашлянфу - ашлянфу эмес...жакындабайт экен...Горький-Панфиловдогу ашлянфу - Супер!
30.05.2012. 08:18 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Timur79 krahmaldy kandai dayardoonu jakshylap tushundurup berinizchi
30.05.2012. 10:26 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Бишкектин эн жакшы деген аш-лянфуларын жеп кордук, баари бир карандабайт экен, Кара-Колдукуна жетпейт, особенно дунганскийге :)))). кээде сагынганда атайын алдырып жейбиз, бирок жайкысын эмес. и баса каракаолдун ашлянфусу жогорку айтылган рецепт менен жасалбайт, алардын озунчо секрети бар, бул ретцепт бишкектин ашлянфусунуку :)))))))))
31.05.2012. 14:13 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
анан кимдики тура рецепт? Супер-Инфо туралап жазып койунузчу рецепти. Бир эже жасайт соевой соус кошуп, киминердики тура билбейм
31.05.2012. 20:13 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
черт.мен бугун жасайм деп даярданып алганлем рецепти супер инфодон окуп эми комменттерди окуп кандай кылып жасашты билбей башым айланып калды((((((мага да караколдуку абдан жагат алардын озунчо секрети болсо керек чынында эле
31.05.2012. 20:15 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Баардыгынарды Караколго чакырам анда келгиле чогуу ашлянфу жасаганды уйронобуз)))))!Чындыгында Каракол шаарыбыздагы ашлянфуга эч кимдики жетпейт,аябай соонун!Студенттерге аябай эле ынгайлуу арзан дагы!
31.05.2012. 20:39 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
-1
karakoldo plovtu dele bizdegidei jasai albait go oshondoi ele da
01.06.2012. 15:37 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Караколдуку лучше всех.
05.06.2012. 02:34 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
у каждого свой рецепт приготовления и вкус!
08.06.2012. 18:25 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Ар бир уйдо ар бир тамак ар кандай жасалат.Караколдо ашлянфудан жусайды да,петрушканы да кездештиребиз.Мисалы мен дайыма петрушканы терип салып жейм.
08.06.2012. 18:27 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
негизи дунгандар тамактарынын рецептерин толук айтышпайт.Балким,бир нерсесин жашырып коюшу мумкун..а так зелендин туру кошулат...
08.06.2012. 18:30 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Мен дагы ашлянфунун күйөрманымын. Караколдукуна окшош ашлянфуну башка эч жерден жеп көрө элекмин. Бирок петрушка, укроп жана башка чөп-чар кошулбайт дегениңерге такыр кошулбайм. Эгер силерге кошулбаганы жакса мага тескерисинче чөп-чар кошулган жагат. Өзүм да жасаганда колдон келишинче көбүрөөк кошконго аракет кылам. Бир рецептеги ашлянфуну жеп алып эле башкача жасалат дегендерге күлкүм келет да.
08.06.2012. 18:52 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
"Көктөр кошулбайт" дегендерге мен да кошулбайт элем. Анткени көктөр кошулган ашлянфуну көп эле көрүп жүрөм. Ашлянфу болобу же башка тамак болобу, анча-мынча озундун фантазиянды кошуп жиберсен болот да. Же созсуз китепте жазылгандай болуш керекпи... Анан да ар бир кожойкенин тамак жасоодо өзүнүн сырлары болот да...
04.07.2012. 00:42 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Мен Караколдо 1990-жылы практикада болгонмунжана аябай ачуу муздак тамак жегенмин.Ошол тамактын даамы алигиче оозумдан кете эле жана коп жолу эстеп журом.Качан дагы колго барам билбейм...
15.08.2012. 23:36 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
- lazaga murch,chesnokko katuu ysygan maidy kuiup aralawtyrat(kuurbayt),muzdaganda bir az tuz,uksus kowso b-t
- lagmanga okwoboit:kesmesi choiso da,kesse da ichkereek boluw kk,eti da,jawylchalar da kichireek tuuralat
- jawyldan negizi jusay ele sossuz kowulat,ukrop,petruwka nejelatelno,no kinza voobwe jakindabayt
- souska pomidor bir az kowso b-t,no sabiz bolboit(Biwkekten korgom da sabizi bar,fuu)
- krahmaldy kainap j-da aralawtyryp turuw kk
03.02.2013. 03:23 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
mmm sagindim awlaynfu jana kirgizdardin baardik tamaktarin sagindim
29.03.2017. 23:48 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
караколдуктар рецебин айтпайт баары бир.
31.05.2020. 16:59 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Мен кумшекерди куйгузуп атайын соус даярдап алам. Суусун озунчо, соусун озунчо даярдайм.
31.05.2020. 17:00 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Кок чоптон жусай эле кошом. калган чоптор даамын бузуп коет
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
К-рор дүйнөсү жана корей тасмалары
Супер-Инфо 20 жашта
Шоу дүйнө
Маданият
Саясат
Иликтөө
Турмуш
Крим-инфо
Спорт
Эробекет
Жан дүйнө
Түркүн дүйнө
Алтын балалык
Укуктук кеӊеш
Илим жана техника
Ден соолук жана сулуулук
Психология жана үй-бүлө
Тиричилик, бизнес
Ашкана сырлары
Жылдыз төлгө
Маалымдама
Көз караш
Эмгек жарчысы
Маалымат-маанайшат порталы 2006-2025 © SUPER.KG
Биздин дарек: Кыргыз Республикасы,
Бишкек шаары, Турусбеков 109/1,
Тел.: +996 312 88-24-00, portal@super.kg
SUPER.KG порталына жайгаштырылган материалдар жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу SUPER.KG порталынын редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
p
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
Кирүү
Каттоо