ЖАШЫЛЧА ТУЗДОО МААЛЫ КЕЛДИ

№512 24-30-август, 2012-ж

Туздалган жашылчалар тамак же салат жасоодо, закуске кылууга, башка тамак менен бергенге же шашылышта шам-шум этүүдө алмаштыргыc азык. Туздоонун бир канча түрү бар. Алардын ичинен банкага салып туздоо тууралуу сөз кылмакчыбыз.

КЛАССИКАГА АЙЛАНГАН БАДЫРАҢ МЕНЕН ПОМИДОР

Курамы:
Помидор, бадыраң, болгар калемпири, сарымсак, лавр жалбырагы, тоголок кара мурч, гүлдөгөн укроп, туз, кумшекер, уксус (70%).

Жасоо ыкмасы:
1. Эки учу кесилген бадыраң менен помидорду таза жууп, кургатып алуу керек.
2. Жуулган болгар калемпирин тегерекче кылып туурайбыз.
3. Анан алдын ала бууланган банканын түбүнө 1 даана лавр жалбырагын, жарым чай кашык тоголок кара мурч жана 3-4 тишче сарымсакты салуу керек.
4. Анын үстүнө бадыраңды тыгыз кылып тигинен тизебиз.
5. Үстүнө тууралган калемпирди салабыз.
6. Анын үстүнө помидор салып, эң үстүнө укроп салуу абзел.
7. Банканын оозуна чейин кайнак суу куюп, капкагын жаап 20 мүнөт тыныктырабыз.
8. Андан соң банкадагы сууну идишке куюп алып, ага (1 литрге) 3 аш кашык кумшекер, 2 аш кашык туз салып кайнатуу керек.
9. Даяр болгон маринадды банкага куюп алабыз да, эң аягында жарым чай кашык уксусту куюп, оозун капкак менен бекитебиз.
10. Банканы көмкөрүп, жылуу ороп коёбуз. Муздаган соң салкын жерде сактоо керек.

ПАТИССОН

Курамы:
Жаш, кабыгы жумшак патиссон, карагаттын же алчанын, лаврдын жалбырагы, сарымсак, укроп, туз, кумшекер, өсүмдүк майы, суу, уксус (70%).

Жасоо ыкмасы:
1. Патиссонду таза жууп, сабак чыккан жерин кесип салуу керек.
2. Андан кийин алдын ала бууланган банкага жалбырактарды, андан соң укропту төшөп, үстүнө патиссондорду тизебиз.
3. Эми 1 литр сууга 2 аш кашык туз, 1 аш кашык кумшекер салып кайнатабыз да, ага 100 грамм өсүмдүк майын кошуп, банкага куябыз.
4. Соңунда 1 чай кашык уксусту куюп, оозун бекитүү абзел.
5. Банканы көмөрүп, муздаганча жылуу ороп коюу керек.

ТУЗДАЛГАН САРЫМСАК

Курамы:
Cарымсак, туз, кумшекер, укроп, тоголок кара мурч, уксус (70%).

Жасоо ыкмасы:
1. Сарымсакты кабыгынан аарчып, жууп алабыз.
2. Алдын ала бууга кармалган банкага укропту салып, мойнуна чейин ныктап сарымсак салуу керек.
3. Андан соң маринад даярдалат. Ал үчүн 1 литр сууга 2 чай кашык кесек туз жана 2 чай кашык кумшекер салынып кайнатылат.
4. Андан кийин даяр болгон маринадды банкага куюп, анын үстүнө жарым кашык уксус (70%) куюп, банканын оозун бекитиңиз.

АЧУУ КАЛЕМПИР

Курамы:
Ачуу калемпир, туз, укроп, хрен жалбырагы.

Жасоо ыкмасы:
1. Таза бышкан ачуу калемпирлерди ичин ачпастан жууп алабыз. Эгер чириген жерлери болсо, аргасыздан кесүүгө туура келет.
2. Бууланган банканын түбүнө хрен жалбырагын, укропту салып, үстүнө калемпир тизүү керек.
3. Үстүнө 3 аш кашык туз, 2 аш кашык кумшекер кошулган маринадды кайнак бойдон куябыз.
4. Муздаган соң ошол маринадды кайрадан дагы бир жолу кайнатып кайра куюңуз. Бул процессти 3 жолу кайталоо абзел.
5. Андан кийин үстүнө 1 чай кашык уксус куюп, капкак менен бекитип коюңуз.

АШКАНА СЫРЛАРЫНАН

  • Эгер патиссон банканын оозуна батпай турган болсо, экиге бөлүп коюуга болот.
  • Бадыраң, патиссон кыртылдак болсун десеңиз, банкага салардын алдында алгач кайнак суудан жаба куюп, кайра аны муздак сууга салып алуу керек.
  • Ачуу калемпирди ашказан оорулары менен жабыркагандар абайлап жегендери оң.
  • Эгер банканы туз кошулган сууда бууласаңыз, стерилизациялоо процесси тезирээк жүрөт.
  • Бадыраң жана помидорду маринаддоодо уксустун ордуна кызыл карагат же анардын ширесин кошсоңуз, өзгөчө даамга ээ болот.

Салтанат Мукасова
kenesh@super.kg


Бийчи Назик Исраилованын бадыраң туздоо сырлары

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..


Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(13)
27.08.2012. 11:30 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Патиссонду жакшы кором. Бирок быйыл болбой калды
27.08.2012. 18:05 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Patisson ne al?
31.08.2012. 23:05 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Aja, pattison ayabai sonun. Jep korsonuz!
03.09.2012. 18:46 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
badyrandyn enesi atasy
SUPER.KG видео
31.08.2012. 13:02 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
антет экен, минтет экен дей бериптир. Демек видеого тартыласыз дегенде куйоосу дагы бир рецепт китебин колуна берген экен да... Эмнеси болсо да тиги банкадагысы атпаса болду эми )))
SUPER.KG видео
31.08.2012. 14:14 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Eldin aldynda jurgon adamdar etika degen kitepterdi okup intelektualyn kotorso jakshy bolot ele, telege bala emizip oturgany bul etikaga jatpait go deim,eldin adamdarynan jonokoi el uironot emespi.
SUPER.KG видео
31.08.2012. 16:22 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+2
рахмат билбейт элем коруп билип алдым эми озум да туздап кором
SUPER.KG видео
31.08.2012. 22:41 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Chyn ele maga dagy balasyn emizip olturgandyn korsotkonu jakkan jok. Al emi badyran pomidor tuzdalgan nerselerdi jegenden da korkup kaldym kancha degen kishiler otrovleni bolushtu byltyr.
SUPER.KG видео
03.09.2012. 09:48 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Кумшекер кошпой койду го? Анан да уксусту да жашылчанын устуно эле куюп салды го. Негизи аны суу менен чогуу куюш керек эле. Эн капризный жашылча бадыран. Банкалары атпаса деле керек, анткени устуно помидор салып жатпайбы. Мен да бадыран туздаганымда созсуз устуно 1-2 помидор салып коем.
03.09.2012. 18:45 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
badyrandyn enesi atasy
04.09.2012. 12:32 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
bankaga jawyl4alardy salyp bawtagandan bwtalgan protsesti jaiyraak ele korsotsongor jakwy bolmok,juzum jalbyrak,4esnoktordu kan4a ol4omdo saldy kornboi kalyptyr,ongdop koio alasyngarby SUPER?aldyn ala rahmat
25.09.2012. 18:28 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
баары эле билет туздаганды чыгарбай деле койсо болмок
SUPER.KG видео
01.01.2013. 03:25 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
баласын эмизгени анын энелик милдети да аны монтаждап алып коюш башка адамдын иши болчу бул жерде этиканы назик эже бузган жок деп ойлойм
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
К-рор дүйнөсү жана корей тасмалары
Супер-Инфо 20 жашта
Шоу дүйнө
Маданият
Саясат
Иликтөө
Турмуш
Крим-инфо
Спорт
Эробекет
Жан дүйнө
Түркүн дүйнө
Алтын балалык
Укуктук кеӊеш
Илим жана техника
Ден соолук жана сулуулук
Психология жана үй-бүлө
Тиричилик, бизнес
Ашкана сырлары
Жылдыз төлгө
Маалымдама
Көз караш
Эмгек жарчысы
Маалымат-маанайшат порталы 2006-2025 © SUPER.KG
Биздин дарек: Кыргыз Республикасы,
Бишкек шаары, Турусбеков 109/1,
Тел.: +996 312 88-24-00, portal@super.kg
SUPER.KG порталына жайгаштырылган материалдар жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу SUPER.KG порталынын редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
p
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
Кирүү
Каттоо