№558 12-июль-18-июль, 2013-ж

«Табитке талаш жок» деп коёт. Анын сыңарындай, бири таттуу, ширин даамды тамшанып жесе, экинчилери кычкылды жактырышат. Айрымдар ачуунун артынан түшүп, бардык тамакка калемпир кошуп жегенди жакшы көрүшөт. Ачуу дегенде дароо калемпирди элестетебиз. Бирок ачуу эмес да калемпир болот. Анда сөз жалпы эле калемпир туурасында болсун.
Калемпирдин мекени – Түштүк Америка. Илгери ацтектер аны «chili» (кызыл) деп аташкан. Ушундан улам азыр да ачуу калемпирди чили деп коюшат. Кийин испаниялыктар ага «pimiento» деген ат ыйгарышкан. Эл аралык, илимий аталышы – «piper». Дүйнөдө 700дөн ашык түрү бар.
КАЛЕМПИР ВИТАМИНГЕ БАЙ
Курамындагы
Эскертүү! Ачуу калемпир ашказан жарасы, геморрой, боор жана бөйрөк оорулары барларга сунушталбайт!
Кызык экен
СКОВИЛЛДИН АЧУУЛУК ШКАЛАСЫ
Америкалык химик Уилбур Сковилл ар түрдүү калемпирлердин ачуулугун салыштыруу максатында өзүнүн шкаласын түзгөн. Окумуштуу калемпирге ачуу даам берүүчү капсаицин алкалоидинин санын эсептеген. Анан ага Сковиллдин шкала бирдиги (СШБ) деген аталыш ыйгарган. Бул шкалага ылайык, биз адатта колдонуп жүргөн болгар калемпиринин ачуу түрү ачуу деп эсептелбейт.

Дасторкондо
«КОРОЗ КУЙРУКТАРЫ»
Керектелүүчү азыктар:
Жасоо ыкмасы:
ЫГЫНА КАРАП КОЛДОНУҢУЗ
Туздап алыңыз
Алдын ала жуулуп, уругунан арылган калемпирдин ар биринин ичине 2 аш кашык туз салып, сыртынан жусай менен ороп идишке туурасынан тизиңиз. Үстүнөн оор нерсе менен бастырып, салкын жерде сактаңыз.
Кургатып алыңыз
Майдаланган кызыл калемпирди сатып албастан, колго даярдагыңыз келсе, өзүңүз кургатып, талкалап алсаңыз болот. Ал үчүн калемпирдин ачуу сортторун тандап алып, кадимки жипке шурудай кылып тизип илип коюңуз. Кургаган соң аны талкалап, идишке чогултуп аласыз.
Кооздук үчүн колдонуңуз
Салат же тамакты тарелкага салган соң аны калемпирдин тилимдери менен кооздоп койсоңуз болот.
ООЗДУН ЖАНА КОЛДУН ДУУЛДАГАНЫН БАСУУ
Ооз дуулдап күйсө...
Колуңуз ачышса...
Көзгө кирсе...
Салтанат Мукасова
kenesh@super.kg
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат. Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..
-1
1 |
| Маалымат-маанайшат порталы | 2006-2025 © SUPER.KG |