Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, boolean given in /var/www/super.kg/superstan/admin_secret/sources/classes/output/publicOutput.php on line 384 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/super.kg/superstan/admin_secret/sources/classes/output/publicOutput.php on line 387

ЖҮГӨРҮ БУЛЧУҢДУ ӨСТҮРҮП, КӨРҮҮНҮ ЖАКШЫРТАТ

№563 16-август-22-август, 2013-ж

Жүгөрү мындан 7-12 миң жыл мурун азыркы Мексиканын аймагында маданий өсүмдүккө айланган жана маис деп аталган. Дүмбүлүнүн узундугу 3-4 сантиметрди гана түзүп, азыркылардан 10 эсе кичине болгон. Тамак-аштан тышкары тоют катары да колдонулган. Кийин дүйнөгө тарап, түркүн сорттору, ал тургай гибрид жана гени өзгөртүлгөн (модификацияланган) түрү жаралган. Жүгөрү дагы кандай сырларды камтыйт карап көрөлү.

Медицина
ЖҮГӨРҮ ДАНЫ
100 грамм жүгөрү данында 86 килокалорий бар. Курамында белок, май, көмүртек, витаминдерден A, B1, B3, B9, аскорбин кычкылы, темир, магний, калий кездешет. Демек, данды колдонуу аркылуу организмди жогоруда айтылган заттар менен толуктоого, энергия алууга болот. Жүгөрүнү көп колдонуп жүрөк-кан тамыр ооруларынын алдын алууга, кандагы канттын өлчөмүн азайтууга, көрүүнү жакшыртууга болот.

МАЙЫ
Жүгөрүнүн дандарын ысык жана муздак түрүндө пресстөө жолу аркылуу май алышат. Мунун курамы да пайдалуу заттарга бай. Майынын рафинаддалбаган түрү атеросклероздун, семирүүнүн, кант диабетинин алдын алуучу каражат катары пайдаланылат. Диета үчүн табылгыс.

ЧАЧЫСЫ
Курамын аскорбин кычкылы, K витамини, май, сапонин, чайыр, ситостерол түзөт. Өт жана кан тазалоочу, заара кубалоочу касиетке ээ. Сезгенүү менен рак оорусунун жаралуусуна бөгөт коюп, иммунитетти чыңдайт. Андыктан медицинада өттүн сезгенүүсүндө, бөйрөк менен өттүн таш оорусунда, сарык, табарсык жана булчуң, урук чыктагыч бездин оорусунда жүгөрүнүн чачысы колдонулат. Дары үчүн аны сууга салып, кайнатып (же термоско салып демдеп) күнүгө 3-4 маал ичүү сунушталат. Жүгөрү чачысы кээде канды токтотуучу, арыктатуучу каражат катары да пайдаланылат.
Эскертүү! Өз алдынча колдонордон мурда врач менен кеңешүү зарыл.

КИМДЕРГЕ КОЛДОНУУГА БОЛБОЙТ?
Жүгөрү жана жүгөрү азыктарын ашказанында же ичегисинде жарасы барларга, ичегиси сезгенгендерге көбүрөөк жегенге болбойт. Арыктатуучу касиети болгондуктан, өтө арык адамдарга да сунушталбайт.

КОСМЕТИКА
Беттеги такты, бүдүрлөрдү кетирүү үчүн маска. 1 аш кашык жүгөрү унуна 3 аш кашык кайнак суу куюу керек. Анан бетке сыйпап, 15 мүнөттөн соң жууп, артынан жүгөрү майын сыйпоо кажет. 15 мүнөттөн соң майдын ашыкчасы салфетка менен аарчылат.
Бардык типтеги терилер үчүн маска. 1 аш кашык жүгөрү унуна жумуртканын сарысын, 1 аш кашык балды, лимондун жарымын кабыгы менен кошуп, блендерден эзип, боткого айландырып алуу керек. Анан бетке 15 мүнөт жаап, жылуу суу менен жууп саласыз.

Ашкана
ДААМДУУ АЗЫК
1. Жүгөрү унунан жасалчу нан тээ атам замандан бери бардык элдерде, буудай нанынан кийинки экинчи орунда колдонулуп келет. Мисалы, кыргыздарда загара нан деп аталса, Борбордук Америка элинде тортилья, Чеченстанда сискал делет.
Жүгөрү унунан ошондой эле ботко жасалат, күдүрөйүп бышып, даамдуу болсун үчүн кондитердик азыктарга (торт, пирог жана башкаларга) кошушат.
2. Жүгөрү данын консервалайт, кууруйт, тамак-аштарга кошушат. Попкорн (же бадырак) жасалып, жүгөрү үлпүлдөгү (хлопья) алынат.
3. Дүмбүлүн сууга, чокко, электр мешине бышырат.

МАЙ КОШУЛУП БЫШЫРЫЛГАН ЖҮГӨРҮ Керектүүлөр:
Дүмбүл – 3 даана
Каймак май – 50 грамм
Сарымсак (майдаланып, жанчылган) – 1 тишче
Аш көк (укроп, розмарин)
Калемпир – 1 чымчым

Даярдоо ыкмасы:
Каймак майга укроп менен розмарин, калемпир, сарымсак кошулуп, аралаштырылат. Эми муну фольгага салып, цилиндр формасына келтирип, муздаткычка 30 мүнөт коюңуз. Майды алып чыгып, кесимдерге бөлүңүз. Дүмбүлдү фольгага жайгаштырып, астына жана үстүнө кесилген майларды койгон соң фольганы ороп, ысыган электр мешине салыңыз. 15-20 мүнөттөн кийин бышкан дүмбүлдү чыгарып ала берсеңиз болот.

КЫЗЫКТУУ

  • Жүгөрүнүн дүйнөдө 1300дөн ашык сорту жана гибрид түрлөрү кездешет.
  • Дүйнө боюнча жүгөрү экспорту 1 жылда 100 миллион тоннага чейин жетет. Эң көп экспорттоочу өлкөлөр АКШ, Аргентина, Бразилия.
  • Жүгөрү булчуңду өстүрүүчү касиетке ээ.
  • Чоң дүмбүлдө 800-1000ге жакын дан болот.
  • Жүгөрүнүн көп сорттору сары, саргылт түстө болсо, кызыл, көк, кара жана сыя сымал өңдөгү сорттору да кездешет.
  • АКШда 2009-жылы гени өзгөртүлгөн жүгөрүлөрдүн көлөмү өндүрүлгөн бардык жүгөрүнүн 85 пайызын түзгөн жана көбү экспортко кеткен.

Канымжан Усупбекова
kenesh@super.kg


Жүгөрү булчуңду өстүрүүчү касиетке ээ

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..


Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(14)
SUPER.KG видео
17.08.2013. 02:39 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Эми тез тез жеп турбасамбы! Кудай кааласа.
SUPER.KG видео
17.08.2013. 13:01 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Ото жакшы кенеш екен,,,,,, кытайда ар кадам сайын сатылат.......Ертенден баштап жебесем
SUPER.KG видео
18.08.2013. 18:01 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
думбул жегим келип кетти.
SUPER.KG видео
19.08.2013. 07:14 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+2
чокко бышырып жесен эээ!!!
19.08.2013. 17:30 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
ооо арыктатуучу каситке ээби, думбулду аяьай жакшы кором бирок семиртет дешкенинен коп жебегенге аракет кылчым, эми ойлонбой эле жей берсем болот экен да))))))) аябай пайдалуу азык экен.
SUPER.KG видео
19.08.2013. 18:55 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Ох кандай сонун азык.
19.08.2013. 19:31 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Пайдалуу экенин билип турсам да коп жей албайм негедир,апам болсо же-же деп эле кыстай берет :)
SUPER.KG видео
19.08.2013. 20:11 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
ммм мен да жакшы кором аябай
19.08.2013. 23:53 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Магада аябай жагат.
20.08.2013. 13:52 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Jakshy, kolubuzdagy kee bir nerselerdin baaluugunun toluk bilbeit ekenbiz, bilip aldyk, rahmat!~
21.08.2013. 00:29 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
мага чокко бышырылган жугору болгондо...
21.08.2013. 11:41 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Жугорудогу бир витамин башка бир да затта жок деп уккам...
22.08.2013. 19:38 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
-1
Мммм шилекейди чуурутат го жагат мага да
SUPER.KG видео
25.08.2013. 01:54 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Маалымат так анык берилиптир. Суперинфого чон рахмат!
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
К-рор дүйнөсү жана корей тасмалары
Супер-Инфо 20 жашта
Шоу дүйнө
Маданият
Саясат
Иликтөө
Турмуш
Крим-инфо
Спорт
Эробекет
Жан дүйнө
Түркүн дүйнө
Алтын балалык
Укуктук кеӊеш
Илим жана техника
Ден соолук жана сулуулук
Психология жана үй-бүлө
Тиричилик, бизнес
Ашкана сырлары
Жылдыз төлгө
Маалымдама
Көз караш
Эмгек жарчысы
Маалымат-маанайшат порталы 2006-2025 © SUPER.KG
Биздин дарек: Кыргыз Республикасы,
Бишкек шаары, Турусбеков 109/1,
Тел.: +996 312 88-24-00, portal@super.kg
SUPER.KG порталына жайгаштырылган материалдар жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу SUPER.KG порталынын редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
p
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
Кирүү
Каттоо