ЖАЙКЫ ДААМДЫ БАНКАДА САКТАП КАЛ

№564 23-август-29-август, 2013-ж

Учурда ар бир кожойке банкаларын түгөлдөп, «кышкыга эмне жапсам...» деп ойлонуп турган маал. Анткени кышында азыркыдай болуп жашылча-жемиш жайнап турбасы белгилүү.

КАЛЕМПИРГЕ КАТЫЛГАН БАКЛАЖАН

Керектелүүчү азыктар (1 литрлик 5 банкага ылайыкталган):
Баклажан – 1,5 килограмм
Болгар калемпири – 2 килограмм
Помидор – 2 килограмм
Сарымсак – 2 баш
Кумшекер – 150 грамм
Уксус (70 %) – 1 чай кашык
Өсүмдүк майы – 100 грамм

Даярдоо ыкмасы:
1. Калемпирди уругунан тазалап, кайнак сууга 15-20 мүнөт чылап коёсуз.
2. Эми помидорду туурап, ага кумшекер, май, уксус жана туз кошуп кайнатып, 10 мүнөт жай отко коюңуз.
3. Ал убакта баклажандарды узун тилке кылып туурап, май куюлган көмөч казанда кууруп алыңыз.
4. Майда тууралган же жанчыгычтан өткөзүлгөн сарымсакты баклажанга сүртүп, ороп алуу керек.
5. Жибиген калемпирлерди суудан алып, ичине (көлөмүнө жараша 1-3 оромо) оролгон баклажан салып чыгыңыз.
6. Калемпирлерди алдын ала бууда кармалган банкаларга тизип, үстүнө ысык бойдон помидордон даярдалган маринадды куюңуз.
7. Банкаларды кайнак сууга салып, 30-40 мүнөт кайнаткан соң темир капкак менен бекитип, салкын жерге чыгарып коюу керек.

ФАРШТАЛГАН КАПУСТА

Керектелүүчү азыктар (1литрлик 2 банкага ылайыкталган):
Капуста – 1 чоң даана
Сабиз – 1 килограмм
Суу – 1 литр
Уксус (70%) – 1 чай кашык
Кумшекер – 1 стакан
Туз – 1 аш кашык
Сарымсак – 1 баш
Калемпир, мурч – 1 чай кашыктан

Даярдоо ыкмасы:
1. Капустанын сөңгөгүн кесип, кайнак сууга салып жибитип алабыз.
2. Сабизди туурагычтан өткөзүп, ага сарымсак, калемпир, мурч кошуп аралаштыруу керек.
3. Эми капустаны ажыратып, ичине сабиз салыңыз.
4. Фаршталган жалбырактар кымтып оролот.
5. Алдын ала бууда кармалган банкаларга тикесинен тизиңиз.
6. Эми сууну кастрюлга куюп, ага кумшекер, туз, уксус кошуп, отто 5-10 мүнөт кайнатуу абзел.
7. Маринадды ысык бойдон фаршталган капусталардын үстүнө куюп, капкагын бекитиңиз.

КОНСЕРВАЛАНГАН КООН

Керектелүүчү азыктар (1 литрлик 2 банкага ылайыкталган):
Коон – орточо 1 даана
Кумшекер – 4 аш кашык
Имбирь – 2 тилим
Лимон кычкылы – 1-2 тамчы

Даярдоо ыкмасы:
1. Коонду уругунан тазалап жана кабыгынан ажыратып, чарчы кылып туурап, 1 литрлик 2 банкага бөлүп салыңыз.
2. Ар бир банкага 2 аш кашык кумшекер, 1 тилим имбирь салып лимон кычкылын тамызуу керек.
3. Үстүнө толтура кайнак суу куюңуз.
4. Эми банкаларды кайнак сууга салып, 5-7 мүнөт кайнатып туруп, оозун беките берсеңиз болот.

КӨП КАБАТТУУ ЖАШЫЛЧА САЛАТЫ

Керектелүүчү азыктар (1 литрлик 5 банкага ылайыкталган):
Капуста – 1 даана
Болгар калемпири – 1 килограмм
Бадыраң – 1 килограмм
Помидор – 1 килограмм
Пияз – 500 грамм
Суу – 2 литр
Туз – 2 аш кашык
Кумшекер – 6 аш кашык
Уксус (70%) – 2 чай кашык
Лавр жалбырагы – 4-5 даана

Даярдоо ыкмасы:
1. Уругунан тазаланган калемпир, кабыгы аарчылган бадыраң, капуста, помидор жана пияз таза жуулуп, сүрөттөгүдөй тууралат.
2. Алдын ала бууда кармалган банкага жашылчаларды биринин артынан экинчисин кабаттап жайгаштырабыз.
3. Эми маринад даярдоо үчүн кастрюлга сууну куюп, ага кумшекер, туз, уксус жана лавр жалбырагын салып 5-10 мүнөт кайнатуу керек.
4. Ысык маринадды банкадагы жашылчаларга куюп, банкаларды 10-15 мүнөт кайнатыңыз.

Салтанат Мукасова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..


Рейтинг: Рейтинг  5 
Комментарийлер(18)
26.08.2013. 09:32 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Фаршталган капуста жакты. Быйыл жасайм.Рахмат сиздерге!
26.08.2013. 09:42 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
тим эле апетитти ачасынар да
30.08.2013. 01:48 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Wolf_ero, Ошону айтсан))), менин да аппетитим укмуштай ачылып кетти)))
26.08.2013. 10:20 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
коон эзилип кетпейби ,суудагы коондун даамы кандай болот болду экен...
26.08.2013. 15:46 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Жакшы кенеш экен. Кышында жеген сонун да.
26.08.2013. 16:32 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Коондон сонун болот мен даярдап коргом.
26.08.2013. 20:10 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Ogo kandai sonun retsepter.
26.08.2013. 22:16 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
супер инфо ушул теманы кантип кочуруп алса болот
27.08.2013. 10:06 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
asil-08,
Саламатсызбы! Word'ко көчүрүп алып, сүрөттөрүн да ирээти менен жайгаштырып алсаңыз болот)
27.08.2013. 20:58 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Туз менен кумшекердин даамы аралашса кандай болот? Кошдаам болуп.
28.08.2013. 13:39 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Aidana91.саламатсызбы кошдаам болбойт,мен дайыма аралаштырып жабам
28.08.2013. 18:52 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
мага калепирге салынган баклажан кызык болу турат. Жасап коруш керек экен.
29.08.2013. 10:17 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Baklajan salattagy 100gr.osumduk maiga pomidordu salyp kainatabyzby je baklajan kuurugangaby aityp koyunuzdarchy
29.08.2013. 11:37 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
look, mayga baklajan kuurulat.
29.08.2013. 12:07 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
мм жакшы

30.08.2013. 02:58 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
kyzyk kalempirge katylganboklajanga kancha tuz koshulat boldu eken aityp koigulachy
31.08.2013. 20:46 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
эн сонун кенештер,рахмат сиздерге супер инфо
19.09.2014. 16:09 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
чоон рахмат супер инфо!суперсинер!аябай чон пайдасы тийди.турлоп салат,варенье жеп жыргайт экенбиз кышта.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
К-рор дүйнөсү жана корей тасмалары
Супер-Инфо 20 жашта
Шоу дүйнө
Маданият
Саясат
Иликтөө
Турмуш
Крим-инфо
Спорт
Эробекет
Жан дүйнө
Түркүн дүйнө
Алтын балалык
Укуктук кеӊеш
Илим жана техника
Ден соолук жана сулуулук
Психология жана үй-бүлө
Тиричилик, бизнес
Ашкана сырлары
Жылдыз төлгө
Маалымдама
Көз караш
Эмгек жарчысы
Маалымат-маанайшат порталы 2006-2025 © SUPER.KG
Биздин дарек: Кыргыз Республикасы,
Бишкек шаары, Турусбеков 109/1,
Тел.: +996 312 88-24-00, portal@super.kg
SUPER.KG порталына жайгаштырылган материалдар жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу SUPER.KG порталынын редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
p
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
Кирүү
Каттоо