СҮФ, СҮФ, НАН ДАЯР! ЖЕ ТЕХНИКАНЫН КЕРЕМЕТТЕРИ

№576 15-ноябрь-21-ноябрь, 2013-ж

«Көргөндөн көрө элегиң көп» дегендей, бир буюмга таңыркап, суктанып бүтө электе ойлоп табуучулар жаңы түрүн чыгарууда. Технологиянын өнүккөн доорунда таңыркоо менен гана жашап келатабыз десек да жарашат. Бүгүнкү сөз жашообузга кеңири таралып жаткан тиричилик техникалары тууралуу болмокчу.

ӨЗҮ КАМЫР ЖУУРУП, НАН БЫШЫРГАН МЕШ
Япондор тарабынан иштелип чыккан нан бышыруучу меш жалкоо же түйшүгү өтө көп келиндердин жүгүн кыйла жеңилдетет. Чындыгында ушундай. Анткени камыр жууруп, ачыган соң аны бышырып убара болбойсуз. Болгону керектүү өлчөмдө унду, сууну, ачыткыны жана кошумча азыктарды нан бышыргыч мештин ичине салып, оозун бекитип койсоңуз, бир нече сааттан кийин наныңыз даяр. Өзү жууруп, камыр ачытып, бышырып да коёт.

КАНЧА СААТТА НАН ДАЯР БОЛОТ?
Камыр жууругуч менен бышыргыч бир гана идиштин ичинде жайгаштырылып, ал автоматташтырылган систем менен башкарылат. Бир нан бышыргыч түрүнө жараша 450 граммдан 2 килограммга чейинки нанды бышырууга ылайыкталган. Ал эми бышыруу убактысы нандын түрүнө жана жасоо ыкмасына карап 1 сааттан 6 саатка чейин созулат.

КОЛДОНУУДА:

  • Нан бышырууда мешти салкын же шамалдап турган жайга койбоңуз. Мындай учурда камыр жакшы ачыбай, нандын даамы бузулат жана резинадай чоюлчаак болуп калат.
  • Нан бышыруунун алдында нанга кошулуучу азыктар бөлмө температурасындагы жылуулукта болушу шарт.

НАН БЫШЫРГЫЧ ТАНДАП ЖАТКАНДА ТӨМӨНКҮЛӨРГӨ КӨҢҮЛ БУРУҢУЗ:

  • Канча салмактагы нанды бышырууга жарайт? Чоң үй-бүлөгө чоңун тандоо зарыл. Ал эми 3-4 кишиге 1 килограммдык нан бышыргыч жетиштүү.
  • Программа тандоо маанилүү. Эгер сиз нан гана бышырам десеңиз, анда кошумча кыям, повидло кайнатуучу функциясы жок мешти алганыңыз оң.
  • Кээ бир мештер «кол менен жөндөө» режиминде иштейт. Анын жардамы менен түрдүү тамак-аштарга даярдалуучу камырларды убакыт-саатын белгилеп кнопканы басып, жуурутуп алууга мүмкүн. Мисалы, пицца, чүчпара, кесме жана башкалар үчүн камыр даярдап алса болот.
  • Кара нанды сүйсөңүз, меш кара нанга ылайыкталганбы же жокпу, сөзсүз караңыз. Анткени бардык мештер эле мындай нанга ылайыктала бербейт. Себеби кара нанды бышыруу үчүн температура дароо жогорулашы керек. Антпесе, жумшак нандын ордуна катыган кара нанды тиштеп тишиңизди түшүрүп алышыңыз мүмкүн.
  • Ал эми мейиз, жаңгак, данек же кургак мөмө-жемиштер аралашкан нан жегиси келгендер автоматташтырылган диспенсери бар мешти алса болот.

ИНДУКЦИЯЛЫК ЭЛЕКТР ПЛИТАСЫ
Индукциялык электр плитасы – магниттик талаанын пайда кылган индукциялык бурганактаган энергиясынын жардамы менен иштейт (индукция – жакын турган заттарга электр жана магниттүү энергиялардын таасир этиши). Электр плитасын иштеткенде анын айнек менен капталган үстүнкү бети ысыбайт. Колду күйгүзбөгөн мындай плитада металл идиштер кадимкидей ысып, тамак бышырууга жарайт.

ДЕН СООЛУККА ЗЫЯН ЭМЕСПИ?
Чындыгында, бардык электромагниттик талааны пайда кылуучу түзүлүштөр адамга зыян дешет. Индукциялык электр плитасынын канчалык зыяндуу экенин текшерип, аны фен менен салыштырып көрүшкөн. Алсак, чачты кургаткан фендин магниттик талаасынын таасири 2000 микротесланы, ал эми плитанын үстүнкү бетиндеги магниттик талаанын таасири болгону 22 микротесланы түзгөн. Бул ден соолукка зыян келтире албайт дегенге барабар.

АРТЫКЧЫЛЫКТАРЫ ЭМНЕДЕ?

  • Электр энергиясын үнөмдөйт.
  • Электр агымынын кубаттуулугу төмөн болсо да, керектүү кубаттуулукту камсыздап иштей берет.
  • Жууп-тазалаганга жеңил.
  • Башка плиталардын түтүктүү электр жылыткычына түшүп кеткен чаңдар, азыктар күйүп, жыт чыгарса, бул плита андай маселени жаратпайт.

МАГНИТ ЖАБЫШПАГАН ИДИШКЕ ТАМАК БЫШПАЙТ
Андыктан идиш тандап жатканда жаныңызга магнит ала барыңыз. Эгер магнит идишке жабыша турган болсо, анда ал индукциялык плитага ылайыктуу. Ал эми магнит жабышпаса, анда ал идиш ысыбайт. Мисалы, калай жана алюминийден жасалган идиштер тамак бышырууга жарамсыз. Ошондой эле идиш бир нече сантиметр плитадан өйдө көтөрүлүп турса, аны ысыта албай калат. Андыктан казандын түбү плитага тийип туруусу зарыл.
Айрым плиталар диаметри 8 сантиметрден кичине болгон идиштерди койсо иштебесе, айрымдары идиш коюлмайынча жанбайт. Бирок бул учурда бузулуп калдыбы деп санааркабай эле коюңуз. Муну плитага орнотулган датчик көзөмөлдөп турат, ошондой эле ал кичинекей балдарды ойноп баскылаганда өрт чыгып кетүүдөн жана денесинин бир жерин күйгүзүп алуудан сактайт.

Кубаныч Сыдыков
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..


Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(29)
18.11.2013. 09:59 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Jakwu eken
18.11.2013. 10:42 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Нан бышыргыч жонундо уккам,мени индукциялык электр плитасы тан калтырды.
18.11.2013. 14:15 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Оо сонун экен.А бизге жетип баргыча,дагы кыйла жаны техникалар иштелип чыгат.
18.11.2013. 15:36 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+2
Бир буханка нанды 5 6 саата бышырат екен а биздин кыргыздар канчалаган нан бышырып улгурот мынча убакта хее хее!!Ютубтан кордум видеосун кантип бышырганын отоле коп убакыт талап кылынат екн 1нан бышырыш учун.
18.11.2013. 15:45 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Бизге жеткени качан) мындан алты жыл мурун алып, эжемин себине бергенбиз индуксион плитканы! А нан бышыргычты билбейм!
18.11.2013. 17:31 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
мен дагы жумушка повар болуп жаны орношкондо индукциялык электроплитаны коруп аябай тан калгам эле
18.11.2013. 18:25 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Нан бышырган печка эчак эле чыкпады беле. Биздин айылда кошуна эже колдонуп журот. Бирок 1 нан жасаш учун коп убакыт керек. Бул студенттерге эн ылайык оокат ,озгочо жигиттерге.
18.11.2013. 20:28 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
жакшы оокаттар экен)
18.11.2013. 21:05 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
ээ андан коро колго камыр жууруп духовкага же тандырга жапканга жетпейт.оной да тез да
19.11.2013. 12:15 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Мен мультиваркага кызыгып журом,ага тамактардын бардык турун жана нанды бышырса болот.Айткандай нан эле эмес турдуу ,,выпечкаларды"бышырууга болот.Зыяндуулугун уккан эмесмин,пайдалуулугу бар,бирок жыгач лопатка колдонуш керек. Кырылбаш учун.
19.11.2013. 15:04 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+2
нан бышыргыч канча сом болду экен? муну "электро-тандыро" деп коюш керек экен
19.11.2013. 17:21 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
1 nan 3 saatta dayar bolot, birok ki4inekei nan. Bul jakta (Japan) 60 dollar turat
19.11.2013. 18:10 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Анан да биз жаныдан мулътиварка сатып алдык,ичине кандай тамака эмне керек болсо ошону туурап салып койсо,каалаган минутада бышып калат экен.
25.11.2013. 04:39 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
azamat.k, ушул жонундо билгенинизден кобуроок айта кетсениз жаашы болот эле
19.11.2013. 19:23 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
буга 6 саат коротуп бир сапаты томон нан бышыргыча 1 саатта 10 нан тандырга бышырган жакшыда и сапаттууда болбойт!
19.11.2013. 19:25 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
буга 6 саат коротуп бир сапаты томон нан бышыргыча 1 саатта 10 нан тандырга бышырган жакшыда и сапаттууда болбойт!
20.11.2013. 01:53 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
asss бул хлебопечка бекерчилерге эмес иштен колу бошобогондорго жакшы. мисалы эрте менен жумушка кетип жатып барын салып койсон кечинде келсен даяр болуп калат. же кечинде салып коюп жатсан эрте менен куйоонун ишке кетишине же балдарынын мектепке кетишине завтрака свежий бутерброт жасап берсен болот
20.11.2013. 01:56 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
бирок бул хлебопечка кыргыздарга туура келбейт. себеби кыргыздар нанды коп жейт.
20.11.2013. 13:13 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
semirbedim, - туура айтасын
20.11.2013. 14:49 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
semirbedim, tuura aitasyn kyrgyzdar nan kop jeibiz bizge ylayik emes.birok bolot 2je 3 adamga.miltivarkaga kyzygyp jurom men.jakshy originalyn bizge alyp kelip satyshpai jatat bolso alat elem
20.11.2013. 23:04 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Men da koldonom nan bashyrgychty. Abdan jakshy daamdyy nan jasalat. 3 saat sarptalat. Ozym satyp almak emesmin prosto podarka bolchu yilonyy toiubuzda kelgen belek katary.
21.11.2013. 06:58 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Колго жазалган нанга баары бир жетпейт. Мен колдонуп коргом, же туура рецепт мн жазалбадыбы эмне болду билбейм, иши кылып жазаган нан даамсыз болуп калган.
21.11.2013. 10:44 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Админ.Булар кайсыл дукондордо сатылат?
22.11.2013. 18:57 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Укмуш техникалар вот это дааа
23.11.2013. 21:24 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Myna saga Nandyda ozunbuz jasabasak,Kyrgyzdar voobwe jalkoo bolup ketebiz i tak ta ozubuz jalkoobuz
25.11.2013. 04:41 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
ariet.88.kg, туура айтасын.
08.12.2013. 18:25 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Буларды биз давно эле колдонуп журобуз го,особенно нан жасайм кундого бир нандан 3 адамбыз кенири жетет,даамдуу дагы!А тиги плитасын беш жыл мурун кайнагамдын уйунон коргом болчум Москвада!
04.01.2014. 01:45 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Булардын баары бар бизде цумга барсан турун табасын
25.12.2014. 23:27 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Печкасын колдонуп датам. Абдан ынгайлуу
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
К-рор дүйнөсү жана корей тасмалары
Супер-Инфо 20 жашта
Шоу дүйнө
Маданият
Саясат
Иликтөө
Турмуш
Крим-инфо
Спорт
Эробекет
Жан дүйнө
Түркүн дүйнө
Алтын балалык
Укуктук кеӊеш
Илим жана техника
Ден соолук жана сулуулук
Психология жана үй-бүлө
Тиричилик, бизнес
Ашкана сырлары
Жылдыз төлгө
Маалымдама
Көз караш
Эмгек жарчысы
Маалымат-маанайшат порталы 2006-2025 © SUPER.KG
Биздин дарек: Кыргыз Республикасы,
Бишкек шаары, Турусбеков 109/1,
Тел.: +996 312 88-24-00, portal@super.kg
SUPER.KG порталына жайгаштырылган материалдар жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу SUPER.KG порталынын редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
p
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
Кирүү
Каттоо