КЫШКЫ ДАСТОРКОНГО ТҮРКҮН ТАМАК

№578 29-ноябрь-05-декабрь, 2013-ж

Сыртта кыш. Жай-күз мезгилиндегидей жер жайнаган жашылча-жемиштер жок. Бирок даамдуу тамакты бөтөнчө эңсеп турган мезгил. Анткени суукка туруштук бериш үчүн организмди мыкты азыктандыруу керек. Анда эмесе, кышында колдо бар азыктарды колдонуп витаминдүү жана даамдуу тамак жасап жейли.

«АПЕЛЬСИН» САЛАТЫ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
Краб таякчалары – 200 грамм
Апельсин – 2 чоң даана
Консерваланган жүгөрү – 100 грамм
Жумуртка – 2 даана
Сарымсак – 2 тишче
Майонез – 2-3 аш кашык Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
1. Апельсиндердин чокусун кесип, ичин оюп алуу керек. Бул салат салгычтын ордуна колдонулат. Эгер тик турбаган болсо, түбүн да бир аз кесүүгө туура келет.
2. Анан краб таякчаларын, оюлуп чыгарылган апельсинди, жумуртканы жана сарымсакты майдалап туурап алабыз.
3. Ага туз, майонез жана жүгөрүнү кошуп аралаштырабыз.
4. Даяр болгон салатты апельсиндин кабыгынан даярдалган идишке салып койсоңуз өзгөчө көрк тартуулайт.

«ОАЗИС» ПИРОГУ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
Каймак май
(же маргарин) – 200 грамм
Жумуртка – 1 даана
Кумшекер – 2 аш кашык
Ун – 2,5-3 стакан
Кыям (данеги жок мөмө-жемиштен жасалган бардык түрү) – 4-5 аш кашык
Камыр көптүргүч – 1 чай кашык Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:
1. Алгач каймак майды эритип, аны жумуртка менен аралаштырып алуу керек. Андан соң унду акырындан себелеп камыр жууруп алабыз. Камыр катуу болушу шарт. Даяр болгон камырды 15-20 мүнөт муздаткычтын тоңдуруучу бөлүгүндө кармап туруңуз, бул анын сүргүчтөн оңой өтүүсү үчүн керек.
2. Эми камырды эки жайымга бөлүп алабыз.
3. Камырдын бир бөлүгүн жайып, алдын ала майланган жана пергамент кагазы төшөлгөн көмөч казанга кырын чыгарып жайгаштырып алуу керек.
4. Ага кыям тегиз салынат.
5. Камырдын экинчи бөлүгүн сүргүчтөн өткөзүп, кыямдын үстүн тегиз жапкыдай кылып себебиз.
6. 180 градус ысыктыктагы электр мешине кызгылт сары түскө келгенче (20-25 мүнөт) кармоо абзел.

«ДААМДУУ ТИЛ»

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
Уйдун тили
– 150 грамм
Суюк сыр (ордуна сыр кошулган майонез колдонууга болот) – 150 грамм
Сарымсак – 2 тишче
Туздалган бадыраң – 1 даана
Ашкөк – 2-3 тал

Даярдоо ыкмасы:
1. Алдын ала сууга бышкан тилди узунунан жука тилкелерге тилип алабыз.
2. Ага суюк сыр менен майдаланган сарымсактын аралашмасын салуу керек.
3. Андан соң ичке тууралган бадыраң жана ашкөк салынат.
4. Этият ороп, таякча менен бекитип, тарелкага тизип коюңуз.

«АЛМА» ДЕСЕРТИ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
Алма
– 3-4 даана
Малина кыямы – 3-4 (ар бир алмага бир чай кашыктан) чай кашык
Грек жаңгагы – 3 даана

Даярдоо ыкмасы:
1. Таза жуулган алманы этият оюп, капталын вилка менен бир ирет сайып тешик жасап алуу керек.
2. Майда жанчылган жаңгак менен кыямды аралаштырып алабыз.
3. Эми ар бир алманын оюгуна бир чай кашыктан даяр болгон аралашманы салып чыгуу керек.
4. Алмаларды түбү терең идишке оозун өйдө каратып тизүү абзел.
5. Идиштин түбүнө бир аз суу куюп, 10 мүнөт кармайбыз.
6. Андан соң үстүнө кумшекер сээп, алдын ала 220 градус температурада ысытылган электр мешинде 5 мүнөт кармап, дароо дасторконго койсоңуз болот.

Салтанат Мукасова
kenesh@super.kg


Витаминдүү кышкы салаттар

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..


Рейтинг: Рейтинг  4 
Комментарийлер(21)
SUPER.KG видео
30.11.2013. 01:33 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Рахмат! Ушундай пайдалуу корсотуулорду даярдап беринздер!Рахмат!
SUPER.KG видео
30.11.2013. 02:03 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
витаминдуу салатка уйдун тили
SUPER.KG видео
30.11.2013. 14:15 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
сонун салаттар экен! рахмат сиздерге.
SUPER.KG видео
30.11.2013. 20:50 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
апетити ачып ийетко коргондо эле
SUPER.KG видео
02.12.2013. 09:48 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Жакшы салаттар экен, рахмат! Ушундай рецептерди, жаны салаттарды тез-тез берип турсанар жакшы болот эле...
SUPER.KG видео
02.12.2013. 09:53 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Hatiko,
Рахмат, техникалык ката түзөтүлдү.
SUPER.KG видео
02.12.2013. 10:07 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Сёмга салаты жакты. Бирок бул азыктарды базардан сатып алып даярдасы арзан эле болот окшойт.
02.12.2013. 11:13 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Апелсин салаты жакты, жасап көрөм.
Рахмат!
02.12.2013. 22:00 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
апетиттер ачылып кеттиго...
03.12.2013. 00:50 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
зайтун майы ?кандай май????
03.12.2013. 00:59 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
titi.petti, оливковое масло
04.12.2013. 00:03 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Jamalym, рахмат
SUPER.KG видео
03.12.2013. 01:46 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Ооба супер инфо ушундай салаттардан коп коп жазып тургулачы,..... рахмат.
SUPER.KG видео
03.12.2013. 09:39 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Сунушуңуздарга рахмат, тиешелүү бөлүмгө кабарлап койдук.
03.12.2013. 11:43 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
ашкок деген эмне.суперчилер?
03.12.2013. 12:38 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
vangolu,
Укроп да
03.12.2013. 23:25 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
аш кок не деп боорду эзесинер да
20.02.2014. 16:21 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Gulichka.milichka, кыргызча созу уксаныз боорунуз эзилеби? ))) Жакшы экен анда. А мен кыргыз болуп туруп кыргызча созду билбей, орусчасын колдонгондорду короуп боорум ооруйт, бакуш, темселеп ботон элдин созун колдонуп журот жетим козудай боуп деп :)
03.12.2013. 23:42 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Кыям-вареньеби?
04.12.2013. 17:06 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Сонун салаттар экен бирок жасап берер адам жок!
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
К-рор дүйнөсү жана корей тасмалары
Супер-Инфо 20 жашта
Шоу дүйнө
Маданият
Саясат
Иликтөө
Турмуш
Крим-инфо
Спорт
Эробекет
Жан дүйнө
Түркүн дүйнө
Алтын балалык
Укуктук кеӊеш
Илим жана техника
Ден соолук жана сулуулук
Психология жана үй-бүлө
Тиричилик, бизнес
Ашкана сырлары
Жылдыз төлгө
Маалымдама
Көз караш
Эмгек жарчысы
Маалымат-маанайшат порталы 2006-2025 © SUPER.KG
Биздин дарек: Кыргыз Республикасы,
Бишкек шаары, Турусбеков 109/1,
Тел.: +996 312 88-24-00, portal@super.kg
SUPER.KG порталына жайгаштырылган материалдар жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу SUPER.KG порталынын редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
p
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
Кирүү
Каттоо