КАМЫРДЫ МЫКТЫ ЖУУРУЙ АЛАСЫЗБЫ?

№602 16-май-22-май, 2014-ж

Кээде аш-тойго барып калганда «этинен да камыры сонун болуптур, жегиң эле келет» дегенди угуп калабыз. Анын сыңары, камыр жууруунун сырын билмейинче камыр тамактар даамына чыкпайт. Бул жааттагы тажрыйбасы менен Бишкектеги «Дасторкон-3» кафесинин ашпозчусу Майрамкүл Касымбаева бөлүшөт.


 

КАМЫР ҮЧҮН КАЙСЫ СОРТТОГУ УН ЖАКШЫ?
– Айрымдар камыр тамактарга жогорку сорттогу ун чыйралып, жакшы жайылбайт дешип, биринчи же экинчи сорттогу унду колдонушат. Бирок тамактагы камыр аппак болуп, эзилбей бышышы үчүн жогорку сорттогу ун жакшы. Бул өзгөчө конок келгенде керек. Болгону, камырды жууругандан кийин 30 мүнөттөн 1 саатка чейин тыныктырып койсо, камыр оңой жайылат. Камырды колго камыр жабышпай калгыча ийлеп жууруш керек.

ТУЗДУ ЭРИТИП КОШУУ КЕРЕКПИ?
– Туздун өзүн унга кошуп жибербей, идиштеги жылуу сууга салып, эзип алуу оң. Анан тузун татып көрүп камыр жууруса туура болот. Сууну ундун үстүнө аз-аздан куюп, бир четинен жууруй баштаган туура. Суунун баарын бир куюп жиберсе, камыр суюк же жумшак болуп калышы мүмкүн.

ЫСЫК СУУБУ ЖЕ МУЗДАК СУУБУ?
– Абдан муздак сууга жуурулса камыр тырышып, ийлегенге, жайганга кыйын болот. Ысык сууга жууруса камыр өзүн таштап жиберип, жумшак болуп калат. Андыктан жылуу сууга же бөлмөнүн температурасындагы сууга жууруган оң.

УНДУ ЭМНЕ ҮЧҮН ЭЛЕШ КЕРЕК?
– Камыр үчүн унду алгач элеп алуу керек. Анткени эленген ундан жасалган азык, мисалы, пирожки же боорсок көпшөк болуп бышат.

АЧЫТКЫНЫ КАНДАЙ ТҮРДӨ КОШСО ТУУРА?
– Ачыткыны (дрожжи) ысык сууга салып жиберсе күйүп калат. Муздак сууга салса, камыр жакшы көтөрүлбөйт. Андыктан ачыткыны чыныга салып, үстүнө жылуу суу куюп коюп койсо, ал көтөрүлүп чыгат. Ошондо унга кошуп жууруса болот. Кээ бирлер ачыткыны унга түз кошуп жиберет, мындайда камыр жакшы жуурулбаса, ачыткы кээ бир жерлерде топтошкон бойдон калат.

БЕШ БАРМАК ҮЧҮН КАМЫР

Керектүүлөр (5 порция үчүн):
Ун – 800 грамм
Жумуртка –1 даана (кошпосо да болот)
Суу, татымына жараша туз
Табакка унду салып, ортосун чуңкурайтып, жумуртканы жарып кошуңуз. Эми туз татылган жылуу суудан аздан куюп, камырды бир аз катуу жууруу зарыл. Анан 1 сааттай тыныктырып туруп, бөлүктөргө бөлүп ийлеп, жая баштайсыз.

МАНТЫ ЖАНА ЧҮЧПАРА

Керектүүлөр (5 порция үчүн):
Ун – 1 килограмм (манты үчүн)
Ун – 400 грамм (чүчпара үчүн)
Жумуртка – 1 даана (кошпосо да болот)
Суу, татымына жараша туз
Мантынын жана чүчпаранын камыры орточо жуурулат жана ага туз өткүр кошулат. Камыры өтө катуу жуурулуп калса, түйгөндө четтери жабышпай убара кылат. Ал эми жумшак болуп калса, манты формасын жоготсо, чүчпара болсо эзилип кетет. Жуурулган камырды 30 мүнөт тыныктырып, анан жая берсе болот.

ЛАГМАН

Керектүүлөр (5 порция үчүн):
Ун – 1,5-2 килограмм
Жумуртка – 1 даана
Суу, татымына жараша туз
Камырды катуу да, жумшак да эмес, орточо жууруйбуз. Анан жакшы жана бат чоюлсун үчүн 1 же 1,5 сааттай тыныктырсак, жайганга даяр.

КАТТАЛГАН САМСЫ

Керектүүлөр:
Ун – 1 килограмм
Маргарин – 100 грамм
Жумуртка – 2 даана
Суу, татымына жараша туз
Маргаринди алгач бир аз эритип алган оң. Анан аны, жумуртканы унга кошуп, камырды катуу жууруп, жайганга чейин 20-30 мүнөт тыныктырабыз.

Айымдар, сизде тиричилик үчүн керек болгон пайдалуу кеңештер, дасторконду жасалгалоо, түрлөп тамак бышыруу баш ооруңуз болсо, мындан ары ал маселеңиз жоголот. Гезитибиздин ар санында «Кожойкенин бурчу» рубрикабыз сиздер үчүн кызмат кылат. Сунуштарыңыз, сурооңуз болсо (0312) 32-33-28 номерине чалып же kenesh@super.kg дарегине кат жазсаңыз болот.

Канымжан Усупбекова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..


Рейтинг: Рейтинг  6 
Комментарийлер(20)
19.05.2014. 09:08 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
-3
Жакшы кенеш, бирок камыр жууругандын сырларын билбеген кыз-келиндер чанда эле болуш керек.
19.05.2014. 09:26 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
-1
рахмат супер инфо
19.05.2014. 12:47 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
-6
Билбегендер болбосо деле керек менимче...
19.05.2014. 14:34 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Ушул болум жакшыле ачылбадыбы))))ракмат суперинфо
19.05.2014. 15:00 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Кожейкенин бурчу кайсы болумдо же ушул эле, пайдалуу кенештерби?
19.05.2014. 15:23 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
aikomir, Саламатсызбы!
Порталда "Пайдалуу кеңеш" рубрикасынан таба аласыз.
19.05.2014. 17:28 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
-8
Менин шаардык женем уч балалуу болгондо нанга камыр жууруп уйронду го
19.05.2014. 18:06 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
-8
Мен баарын билем. Профимин да) ))
19.05.2014. 20:03 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
-4
saltanat., мен да)))
19.05.2014. 23:25 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
-2
Башкача жууруйт окшойт депмин.
19.05.2014. 23:44 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+2
Рахмат кенешинерге
20.05.2014. 11:43 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
AKULAYKA11 - эскертүү!
Жалаң баш тамгалар менен жазууга тыюу салынат.
20.05.2014. 11:45 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
admin_portal, Саламатсызбы! Мен телефон мн киргенге байланыштуу, порталды табуу кыйын болуп жатат. Ссылкасын жазып кое аласынарбы. Алдын ала рахмат!
20.05.2014. 11:51 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
aikomir, Саламатсызбы!
Төмөндөгү шилтеме аркылуу өтүңүз: http://www.super.kg/article/?theme=20
20.05.2014. 11:49 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
SHS, Саламатсызбы!
Эгер сиз kenesh@super.kg дарегине суроо жөнөткөн болсоңуз, тиешелүү адамдар жооп сөзсүз беришет. Эгер кандайдыр бир түшүнбөстүктөр болсо info@super.kg же admin@super.kg электрондук даректерине жазып жөнөтсөңүз.
20.05.2014. 13:57 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
admin_portal, 4on rahmat joobunarga men ayabai kubany4tamyn . Dagyda bolso men joop kutom. Rahmat dagy bir jolu.
20.05.2014. 11:52 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Nargiza.kb.90, saltanat., kaltunlu - азырынча оозеки эскертүү!
Аймактык бөлүү жана бөлүнүүчүлүк маанисиндеги билдирүүлөрдү калтыруудан алыс болуңуздар!
20.05.2014. 15:23 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
негизи камырды мыкты жууруй билген адам,тем более беш бармака жумуртка кошпой эле жууруса болот.Сууга тузга жуурулган камыр эзилбейт,жайылышы дагы жакшы!
21.05.2014. 00:08 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
Бул жерде озгочо эч нерсе жок. Обычный жасап жургон ыкма.
22.05.2014. 18:51 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
рахмат супер
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
К-рор дүйнөсү жана корей тасмалары
Супер-Инфо 20 жашта
Шоу дүйнө
Маданият
Саясат
Иликтөө
Турмуш
Крим-инфо
Спорт
Эробекет
Жан дүйнө
Түркүн дүйнө
Алтын балалык
Укуктук кеӊеш
Илим жана техника
Ден соолук жана сулуулук
Психология жана үй-бүлө
Тиричилик, бизнес
Ашкана сырлары
Жылдыз төлгө
Маалымдама
Көз караш
Эмгек жарчысы
Маалымат-маанайшат порталы 2006-2025 © SUPER.KG
Биздин дарек: Кыргыз Республикасы,
Бишкек шаары, Турусбеков 109/1,
Тел.: +996 312 88-24-00, portal@super.kg
SUPER.KG порталына жайгаштырылган материалдар жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу SUPER.KG порталынын редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
p
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
Кирүү
Каттоо