МАКСЫМ ЖАСООНУ ҮЙРӨТӨБҮЗ

№605 06-июнь-12-июнь, 2014-ж

Ысыкка чыдабай көлөкө издеп, суусап турган маалда чаңкаганыңызды кандыра турган суусундук ичип алганга эмне жетсин. Кыргыздын улуттук ашканасы табигый азыктардан жасалган суусундуктарга бай. Аларга жарма, максым да кирет. Максым – талкандан жасалган жарманын ачытылганы. Ал эми жарманы ачытпай, жөн гана ага ак (сүт, айран, сүзмө) кошуп ичкендер да бар. Келиңиз анда, көбүрүп-жабырган максым кантип жасаларын үйрөнүп алыңыз.

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
8-10 литр максым даярдайм десеңиз: Ушунча өлчөмдөгү сууга
тоң май – 2 аш кашык,
ун – 2 аш кашык,
талкан – 400-600 грамм, көрөңгө – 400-500-грамм, татымына жараша туз.

БИЛИП АЛЫҢЫЗ:

  • Унду куургандан кийин бир аз жылуу суу кошуп унду эзип алып, андан соң муздак суу куйсаңыз, куурулган ун бөлтөк болбой, тегиз эзилет.
  • Жарма кайнап жатканда ташып кетпеси үчүн маал-маалы менен чалып туруңуз.
  • Жарма кайнап жатканда маалы менен сапырып турсаңыз, талкан жакшы бышат.
  • Максымды ачытуунун алдында ага 100-200 граммдай айран же сүзмө кошуп койсоңуз, ал көбүрүп-жабырып жакшы ачыйт.
  • Эгер үйдөгү температура төмөн болсо, максымды ачытуу үчүн күн тийген жерге алып чыгып койсоңуз болот.
  • Максым куюлган мискейге темир чөмүчтү калтырып койбой, алып коюп турганыңыз же жыгач чөмүч колдонгонуңуз жакшы. Себеби темир чөмүч максымды тундуруп коёт.
  • Максым ачытуу үчүн көрөңгө жок болуп калса, ачыткы (дрожжи) колдонсоңуз болот.

Ширин Турдакунова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..


Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(38)
09.06.2014. 10:58 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
тон майдын ордуна маргарин колдонсо болобу? билгендер айтып койгулачы
09.06.2014. 12:06 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
bai.kymbat, маргарин колдонгон болбой калат. Айрымдар майга ун кууруп отурбай эле, мискейге сууну кайнатып туруп эле жасап жүрүшөт.
09.06.2014. 11:31 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
коронго эмне
09.06.2014. 12:04 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
turgunbek, көрөнгө - бул ачыткы.
09.06.2014. 14:08 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
жакшы экен , биз болсо күнүгө шоро компаниясы чыгарган максымдан сатып ичебиз.андан көрө өзүбүз жасасак болчудай бирок талканды кайдан алабыз....?
09.06.2014. 21:54 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
zara-919, ош базардан
10.06.2014. 22:20 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
zara-919, shoro , shoro shordun kurusun. Shronu i4ken sayn i4kindi keltiret. Shorogo atayn bir himikalyk bir nerse kowot ogo beterden i4kindi keltirip.
09.06.2014. 14:49 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Талкан базарда болот.
09.06.2014. 14:55 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Россияда талкан жок ээ?
12.06.2014. 10:25 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
abaychik, толокно деп базардан издеп көрүңүз.
13.06.2014. 13:45 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Umka220190, рахмат издейинчи.
09.06.2014. 15:39 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
A4ytky emne al,kaidan alsa bolot
09.06.2014. 19:11 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
jass00, ичип жургон шорону ачыткы кылып колдонсон болот
09.06.2014. 21:56 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
ayzharkyn, шоро компаниясынын максымы ачыткыга жарабайт.кобурбой калат.мага бир ишенип койгула
09.06.2014. 15:47 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Аябай пайдалуу кенеш экен. Рахмат Супер Инфо.
09.06.2014. 18:06 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
ачыткыны билбеген кандай адамдар
09.06.2014. 18:06 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
ачыткынын ордуна дрожь колдон
09.06.2014. 19:18 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Менин рецептимди кочуруп алышыптыр деп койвоймбу ))))))))))
09.06.2014. 19:58 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
december, рахмат чоон
10.06.2014. 03:03 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Эмненин талканы эл журт????
10.06.2014. 15:23 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
chinko, арпанын
10.06.2014. 17:50 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
25-30 мин кайнаткандан кийин, 8-10 саатка коюп коёбу ачытыш учун же кандай? Мен тушунбодум, айтып коюнуздарчы?
13.06.2014. 12:36 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
dinaro4ka, 25-30мин кайнатасыз.талкан бышыш керек.кайнатылган жарманы бир аз муздатасыз.ысык жарма жылымык болуп калганда гана ачыткыны,унду кошуп жылуу жерге 8-10 саатка коесуз.
10.06.2014. 20:06 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
chynygy jarmanyn achytkysyn kaisy jaktan tapsa bolot?
10.06.2014. 20:18 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Osh bazardan
10.06.2014. 22:26 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Men takai jasap alyp janyma sumkama alyp, alam. Dostorum uialsan bolo deit. Men aitam emnesinen uialaiyn dep. Parkta es alyp oturup kalsak dostorum shoro je suu arkandai
suuduktardy alyp i4iwet anan yilawat iiiii ak4amdyn baary kaida ketken dep. Men bolso bayagy ele sumkama salyp algan maksymymdy i4em , ozun jasasan olo ekonom, jana paidalu bizde ayabai azyr suusunduktun turu koboidu bardygyna iwenbeim himiya dep esepteim.
11.06.2014. 02:08 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
а россияда талкан жок го ордуна эмне кошсо болот туугандар а ачма деген кандай болот же ал дагы максымбы
11.06.2014. 20:19 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Uyronup aldyk.
12.06.2014. 00:03 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Тушунбодум,жогоруда рецебинде ачыткы-400-500 грамм деп турат анан 6-суротто болсо коронго коюп деп турат...же экоо бир маанини берип ошондо коронго коюп эмес,куюлатбы?
12.06.2014. 10:23 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
kunichka, көрөңгө - ачыткы. Ошондо болжол менен жарым литр ачыткы керек.
13.06.2014. 00:16 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Коронго жок болсо ачыткы (Дрожжки) колдоносуз дептир,кадимки биз камырга колдонуп жургонбу? Тан калганымын себеби 500гр ачыткы ото эле коп болуп кетпейби?
13.06.2014. 09:52 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Ачыткыны түшүнбөгөн кандай немесиңер? Ачыткы деген ачытылган жарма же болбосо максым. Жарманы бышыргандан кийин аны Максым кылуу үчүн (ачытуу үчүн) бир аз максым (ачыткы, ачыткыны түшүнбөсөңөр көрөңгө) куят. Максымды биринчи жасап жатканда ачыткы жок болуп калса болжолдоп туруп дрожжи кошуп койсоңор болот!!!
13.06.2014. 13:42 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
december, канча дрожжи кошсо болот мисалы жогорудагы максымга? Коронгону озун жасап алсан болобу?
13.06.2014. 22:17 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Ошол эле базарда үйдүн максымын да сатат, аны ачыткы кылса болот, бирок мен "Шоронун" эле максымын ачыткы катары колдоном.
14.06.2014. 21:42 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Дрожь зыян ашказанга
30.11.2014. 19:16 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
drojj jana airan menen a4ytsa da bolot
30.11.2014. 19:18 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
drojj zy9n bolso jep jatkan nanybyzdyn sostavynda drojj bar go
20.05.2015. 20:27 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Урматтуу туугандар, мен азыр Японияда окуп журом, андыктан аябай максымды сагындым! Т_Т Бул жактан эптеп талканды таптым. Эми максымды озум жасайн деген оюм бар. Бирок ачыткы катары дрожи гана колдоно алам, бирок канча олчомдо кошулат экенин билбей капага батып отурам. :( Мумкун болсо билген адамдар жазып жиберуунорду суранам. Алдын ала чон рахмат!
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
К-рор дүйнөсү жана корей тасмалары
Супер-Инфо 20 жашта
Шоу дүйнө
Маданият
Саясат
Иликтөө
Турмуш
Крим-инфо
Спорт
Эробекет
Жан дүйнө
Түркүн дүйнө
Алтын балалык
Укуктук кеӊеш
Илим жана техника
Ден соолук жана сулуулук
Психология жана үй-бүлө
Тиричилик, бизнес
Ашкана сырлары
Жылдыз төлгө
Маалымдама
Көз караш
Эмгек жарчысы
Маалымат-маанайшат порталы 2006-2025 © SUPER.KG
Биздин дарек: Кыргыз Республикасы,
Бишкек шаары, Турусбеков 109/1,
Тел.: +996 312 88-24-00, portal@super.kg
SUPER.KG порталына жайгаштырылган материалдар жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу SUPER.KG порталынын редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
p
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
Кирүү
Каттоо