САЛАТТАР – ВИТАМИНДЕР КАМПАСЫ

№620 19-сентябрь-25-сентябрь, 2014-ж

Учурда базардан каалаган жашылчаларды табууга болот жана баасы да чөнтөккө туура келет. Ал эми кышкысын аларды издегенден тышкары көп акча коротуу керек. Андыктан витаминдерди банкаларга сактап калууга жетишиңиз.

ПОМИДОР ШИРЕСИНДЕГИ КАЛЕМПИР

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
Болгар калемпири – 5 килограмм (салаттын өңү жакшы көрүнүүсү үчүн сары, кызыл, жашыл түстөрүнөн алыңыз)
Помидор – 2,5 килограмм
Кумшекер – 130 грамм
Уксус (9%) – 200 грамм
Өсүмдүк майы – 200 грамм
Туз – 2 аш кашык

Даярдоо ыкмасы:
1. Помидорлордун үстүнө кайнаган суу куюп, кабыгын аарчып алуу керек. Анан эт туурагычтан өткөрөбүз.
2. Калемпирлерди узунунан чоң кылып туурайбыз.
3. Помидор ширесин отко коюп, 15 мүнөт кайнатабыз.
4. Бул убакта өзүнчө идишке маринадды даярдайбыз: Уксус, кумшекер, май, тузду салып, бир кайнатып алабыз.
5. Маринадды кайнаган ширенин үстүнө кошуп, баары толук кайнап чыкканча күтөбүз. Эми үстүнө болгар калемпирин кошуп, дагы 7 мүнөт кайнатуу керек.
6. Бууланган банкаларга куюп, оозун бекитебиз.

Эскертүү! Болгар калемпиринин ордуна бадыраң же капустаны колдонсоңуз болот.

КЫЗЫЛЧА ЖАНА САБИЗДЕН САЛАТ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
Кызылча – 2 килограмм
Сабиз – 1 килограмм
Болгар калемпири – 1 килограмм
Пияз – 1 килограмм
Кумшекер – 100 грамм
Уксус (9%) – 200 грамм
Өсүмдүк майы – 250 грамм
Туз – татымына жараша

Даярдоо ыкмасы:
1. Болгар калемпирин узунунан, жоонураак кесебиз.
2. Пияз чоң-чоң төрт чарчы (кубик) түрүндө тууралат.
3. Кызылча жана сабизди сүргүчтөн (чоң көздүү) өткөрөбүз.
4. Чоң идишке майды куюп, үстүнө тууралган жашылчаларды салып, жай отко коёбуз.
5. Маринадды даярдайбыз: Уксус менен туз, кумшекерди бир идишке салып, аралаштырып борк эткизе кайнатып алабыз.
6. Маринадды толук бир кайнап чыккан жашылчалардын үстүнө куюп, чогуу дагы 30 мүнөт жай отко коёбуз.
7. Алдын ала бууланган банкага салатты салып, капкагын бекитебиз.

БАДЫРАҢ, ПИЯЗ ЖАНА САБИЗДЕН САЛАТ

КЕРЕКТЕЛҮҮЧҮ АЗЫКТАР:
Бадыраң (орточолору) – 1 килограмм
Пияз – 4 даана
Сабиз – 4 даана
Сарымсак – 1 баш
Укроп – 1 боо
Уксус (9%) – 200 грамм
Кумшекер – 2 аш кашык
Суу (маринад үчүн) – 1 литр
Туз – 2 аш кашык
Тоголок кара мурч, лавр жалбырагы

Даярдоо ыкмасы:
1. Пияз, бадыраңдарды шакекче, сарымсакты узун, ичке туурап, ар бирин өзүнчө идишке салабыз.
2. Сабизди сүргүчтөн (чоң көздүү) өткөрөбүз.
3. Бууланган банкалардын түбүнө сарымсак, 5-6 даана тоголок кара мурч, 2 даана лавр жалбырагын, укроп салабыз.
4. Эми үстүнө жашылчаларды катары менен каттап сала баштайбыз: Алгач пияз, анан сабиз, бадыраңды. Кайра пияз, сабиз, бадыраң... Ушинтип банкаларды толтурабыз.
5. Маринад даярдайбыз: Сууга уксус, кумшекер, туз кошуп, бир кайнатып алабыз.
6. Банкаларга маринаддан куюп, сыртынан 20-25 мүнөт кайнатабыз. Анан капкактарын бекитип коёбуз.

Айымдар, тиричилик үчүн керек болгон пайдалуу кеңештер, дасторконду жасалгалоо, түрлөп тамак бышыруу сиздин баш ооруңуз болсо, мындан ары ал маселеңиз жоголот. Гезитибиздин ар санында "Кожойкенин бурчу" рубрикабыз сиздер үчүн кызмат кылат. Сунуштарыңыз,
сурооңуз болсо (0312) 32-33-26 номерине чалып же kenesh@super.kg дарегине кат жазсаңыз болот.

Канымжан Усупбекова
kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..


Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(19)
22.09.2014. 09:10 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
рахмат!
22.09.2014. 14:51 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Биринчи салатка 200г уксуз дейби? Ошончо коп кошобу?
22.09.2014. 15:29 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Kg.lady, саламатсызбы!
9%дык уксустан 200 грамм кошосуз.
22.09.2014. 20:45 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
+1
!!! Бул салаттарда эч кандай деле витамин жок((( Мындан көрө морозильникке тоңдурдан(заморозка) оң
23.09.2014. 15:38 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
биринчи салатта 5кг болгар ото эле коп эмеспи? Бул озу канча банкага ылайыкталган? Помидор болсо 2,5кг ал эми болгар 5кг тушунбой калдым? Анан уксус дагы анча коп кошуп адашып аткан жокпузбу деймда...
25.09.2014. 16:31 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Birinchi salatta marinas daiyardaganga kancha litr suu kiyat jazyp koigulachy bugun jasait elem
25.09.2014. 16:52 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Mukan89, саламатсызбы!
Салатка суу кошулбайт.
26.09.2014. 03:13 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
admin_superstan, суу кошулган салатын ОЗУ жокко
26.09.2014. 14:02 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
admin_superstan, anda uchunchu salat kancha litrge daitndalgan?
26.09.2014. 16:39 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Mukan89, саламатсызбы!
Бардык салаттарды "мынча литрге" деп так берүүгө мүмкүн эмес. Негизинен, жашылчалардын көлөмүнө жараша чыгат.
26.09.2014. 16:43 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Mukan89, 3-4 литр чыкса керек.
27.09.2014. 03:34 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
salamatsızdarbı super info men chet jakta elem kyınkı rubrıkanarda soya jonundo maalımat berıp koyesuzdarbı
02.10.2014. 13:10 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
кызылчадан салатты даярдап кором буйруса дем алыш куну ). Жакты даа
13.10.2014. 17:59 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Супер баклажан икрасы тууралуу жаздыныздар эле таппай жатамго
13.10.2014. 18:07 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Jannat_92, саламатсызбы!
Төмөнкү шилтеме менен өтүп көрсөңүз:
http://www.super.kg/article/?article=29091
26.10.2014. 04:44 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Salam super info:sizderden surany4 konok kelgende jasai turgan salattardyn resebin jazywynzdardy suranan misaly;olive,fun4oza,sezar,vinegred,jana bawka uwul syaktuu,rahmat
27.10.2014. 10:36 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
gulniza1988, саламатсызбы!
Салаттардын рецепттери:
http://www.super.kg/article/?article=29157
26.10.2014. 04:48 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Anan wourmany kantip jasait?uwu super infogo 1betin tolka tamak awka,kulinariya,vype4ka,salat,tort,supy,testo,napitki anan uluttuk tamaktar arnasanzdar jakwy bolmok
27.10.2014. 10:36 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
gulniza1988, саламатсызбы!
Сунушуңузга рахмат! Эсибизде болот.
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
К-рор дүйнөсү жана корей тасмалары
Супер-Инфо 20 жашта
Шоу дүйнө
Маданият
Саясат
Иликтөө
Турмуш
Крим-инфо
Спорт
Эробекет
Жан дүйнө
Түркүн дүйнө
Алтын балалык
Укуктук кеӊеш
Илим жана техника
Ден соолук жана сулуулук
Психология жана үй-бүлө
Тиричилик, бизнес
Ашкана сырлары
Жылдыз төлгө
Маалымдама
Көз караш
Эмгек жарчысы
Маалымат-маанайшат порталы 2006-2025 © SUPER.KG
Биздин дарек: Кыргыз Республикасы,
Бишкек шаары, Турусбеков 109/1,
Тел.: +996 312 88-24-00, portal@super.kg
SUPER.KG порталына жайгаштырылган материалдар жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу SUPER.KG порталынын редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
p
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
Кирүү
Каттоо