КЕРЕКТҮҮ АЗЫКТАР:
Уй эти – 1 килограмм (300 граммы сөөк)
Сабиз – 1 даана
Болгар калемпири – 1 даана
Пияз – 1 даана
Лавр жалбырагы – 2-3 даана
Кара тоголок мурч – 6-8 даана
Петрушка – 1 боо
Сүт – 100 грамм
Жумуртка – 1 даана
Ун – 3 аш кашык
Каймак май (сливочное масло) – 30 грамм
Татымына жараша туз
- Майда бөлүктөргө бөлүнгөн этти, даамы чыгышы үчүн сөөктү кошо мискейге салып, үстүн көмдүрө муздак суу куябыз.
- Отко коюп, шорпо тунук болушу үчүн эттин үстүндөгү көбүгүн калпып алып турабыз. Шорпо кайнап чыкканда отту жайлатабыз. 1 сааттан кийин туз, мурч, лавр жалбырагын, жуулуп-тазаланган болгар калемпирин, пиязды, петрушканы, сабизди кесек-кесек кылып туурап шорпого салабыз. Шорпо жай отто дагы бир саат кайнашы керек.
- Каймак майды эритип, ага сүт, жумуртка, ун, бир чымчым туз кошуп аралаштырабыз. Көмөч казанга 5-6 тамчы май куюп ысытып, жука блинчик бышыруу керек.
- Блинчикти ороп, туурасынан кесебиз.
- Идишке бышкан шорпону жашылчалары, эти менен куюп, үстүнө блинчиктен 5-6ны салып коёбуз. «Панадель» шорпосу даяр.

БРОКОЛЛИ ШОРПОСУ
КЕРЕКТҮҮ АЗЫКТАР:
Тоок эти – 600 грамм
Пияз – 1 даана
Сабиз – 1 даана
Картошка – 2-3 даана
Брокколи – 300-400 грамм
Консерваланган жашыл буурчак – 1 банка
Эритилген сыр – 200 грамм
Ун – 1-2 аш кашык
Каалоого жараша петрушка, көк пияз
Өсүмдүк майы – 2 аш кашык
- Этти мискейге салып, үстүн көмдүрө муздак суу куюп, 30 мүнөт жай отто кайнатабыз.
Шорпо даяр болгуча жашылчаларды жууп-тазалап алабыз.
Сабизди сүргүчтөн өткөрүп, пиязды жарым шакекче кылып туурайбыз. Көмөч казанга май куюп, алгач пиязды, андан кийин сабизди салып 5 мүнөт кууруп алабыз. 100 граммдай суу куюп, 15-20 мүнөт көмөч казандын капкагын жаап демдеп коюу керек. Андан соң унду кошуп жакшылап аралаштырабыз.
- Картошканы чарчы формасында туурап, эт кайнап жаткан шорпого салабыз. Көмөч казандагы куурманы да шорпого кошобуз.
- Картошка бышкан маалда шорпого сырды кошуу керек.
- Сыр толугу менен эригенде майда бөлүктөргө ажыратылган брокколи жана буурчакты кошуп аралаштырабыз.
- Шорпо кайнап чыкканда майдаланган көк чөптөрдү кошуп, мискейди оттон алабыз.

Асыл Орозбекова
kenesh@super.kg