ЖУМУРТКА МЕНЕН КУУРУЛГАН БАЛЫК
Керектелүүчү азыктар:
Балык – 1 килограмм
Сүт – 1 стакан
Лимон – 1 даана
Жумуртка – 1 даана
Ун – 50 грамм
Өсүмдүк майы – 100 грамм
Татымына жараша туз
-
400 грамм сууга бир аш кашык туз салып аралаштырып, жуулуп-тазаланып, бир нечеге бөлүнгөн балыктын үстүн көмгүдөй кылып куюп, муздаткычка тузу сиңгенче сала турабыз.
-
Андан соң балыкты алып чыгып, салфетка менен кургатып үстүнө сүттү куюп, жарым саатка тыныктырып коёбуз.
-
Балыкты кайрадан кургатып алып унга оонатып, андан кийин чалынган жумурткага малып алып, көмөч казандагы кызып турган майга эки жагын кызарта кууруйбуз.
-
Куурулган балыкты кесилген лимон менен кооздоп, дасторконго коё берсеңиз болот.
КЕСМЕ КОШУЛГАН УХА
Керектелүүчү азыктар:
Балык – 700 грамм
Картошка – 3 даана
Пияз – 1 баш
Помидор – 2 даана
Кесме – 50 грамм
Суу – 400 грамм
Укроп, көк пияз – 2-3 талдан
Татымына жараша туз, кызыл мурч
-
Балыкты жууп, ичин тазалап, канат-куйругун кесип бир нече бөлүккө бөлөбүз.
-
Мискейге суу куюп, аарчылган картошканы чоң бөлүктөргө бөлүп, жарым шакекче тууралган пиязды салып, татымына жараша туз кошуп 10 мүнөттөй отто кайнатабыз.
-
Балыкты 10-15 мүнөт орточо отто кайнатып, анан балыкты башка идишке чыгарып алабыз да, кесме салабыз.
-
Соңунда шорпого кызыл мурч кошуп түбү чуңкур тарелкаларга куюп балыкты салабыз. Үстүнө ичке тууралган помидордон салып, көк чөптөрдү себелеп конокторго узатабыз.
ФОЛЬГАГА ОРОЛГОН БАЛЫК
Керектелүүчү азыктар:
Балык (окунь, треска, форель) – 700 грамм
Зайтун майы – 2 аш кашык
Сарымсак – 1-2 тишче
Укроп – 3-4 талдан
Лавр жалбырагы – 1 даана
Лимон – 1 даана
Татымына жараша туз, татымалдар
-
Балыктын ичин, сыртын жууп-тазалап, куйругун, канаттарын кесип салфетка менен кургатабыз.
-
Балыктын жонун 3-4 жеринен тилип, ошол жерлерге туз себелейбиз.
-
Зайтун майына жанчылган сарымсак, майда тууралган укроп, майдаланган лавр жалбырагын, туз, татымалдарды кошуп аралаштырып, балыктын үстүнө куябыз.
-
Балыктын тилинген жерлерине ичке тууралган лимон сайып коёбуз.
-
Балыкты фольгага ороп, электр мешинде 200 градус температурада 20 мүнөт кармайбыз. Мындан кийин фольганы ачып дагы 10 мүнөт кармоо керек.
-
Балыкты тарелкага салган соң помидор, бадыраң, түрдүү көк чөптөр, фри, сууга бышырылган картошка менен кооздоп койсоңуз адамдын табитин ачат.
ДЫМДАЛЫП БЫШЫРЫЛГАН БАЛЫК
Керектелүүчү азыктар:
Балык (орточо көлөмдөгү форель) – 1 даана
Пияз – 5-6 баш
Өсүмдүк майы – 50 грамм
Лавр жалбырагы –3 даана
Райкан – 4-5 тал
Татымына жараша туз
-
Форелди тазалап, жууган соң бир нече бөлүккө бөлүп, туздап, 20 мүнөт тыныктырабыз.
-
Пиязды аарчып, биз көнгөндөй шакекче формасында туурасынан эмес, узунунан чоңураак кылып туурап алуу керек.
-
Түбү калың казанга май куюп балыктын терисин ылдый каратып салып, үстүнө пиязды, райканды себелейбиз.
-
Үстүнө лавр жалбырагын салып, кааласаңыз мурч кошуп, казандын капкагын жаап, жай отко 30 мүнөттөй дымдап бышырабыз.
Сүйүн Кулматова
kenesh@super.kg