Узун, кыска, жалпак, түтүкчө, спираль, үлүл, бантик, кесме түрүндө... Бул макарон азыктарына таандык мүнөздөмө. Бүгүнкү күндө ашканабыздан анын жок дегенде эки түрүн таба алабыз. Келиңиз, макарон азыктарынан түрлөп тамак жасайлы.
ПОМИДОР ШИРЕСИНДЕГИ ПЕННЕ

30 мүнөт 2 порция
Керектелүүчү азыктар:
-
Пенне – 250 грамм
-
Помидор – 3-4 даана
-
Райкан – 1 тал
-
Сарымсак – 1 тишче
-
Зайтун майы – 2 аш кашык
-
Майдаланган грек жаңгагы – 1 чай кашык
-
Татымына жараша туз, мурч, кумшекер
Даярдоо ыкмасы:
-
Помидордун үстү жагын акырын бычак менен ачакей түрүндө тилип, кайнак сууну жаба куябыз. Бул ыкма менен кабыгын сыйрып, сабагы өскөн жерин кесебиз.
-
Помидорду, аарчылган сарымсакты жана райкандын 3-4 жалбырагын блендерге салып томат ширесин даярдайбыз.
-
Табадагы зайтун майы ысыган кезде томат ширесин куюп, майдаланган жаңгакты, татымына жараша туз, кумшекер, мурч салып боткодой коюуланганча жай отто 10 мүнөттөй кайнатабыз.
-
Соус даяр болгончо макаронду 2-3 литр туздуу сууга кайнатып бышырып сүзүп алып, суусун сарыктырабыз.
-
Бышкан макаронго томат ширесин, зайтун ашын кошуп аралаштырып койсок тамагыбыз даяр болот. Дасторконго коёрдо тамактын үстүнө сырдан себелеп, райкан жалбырагы менен кооздойбуз.
ПАППАРДЕЛЛЕ КОЗУ КАРЫН МЕНЕН

40 мүнөт 3 порция
Керектелүүчү азыктар:
-
Паппарделле макарону – 270 грамм
-
Козу карын (каалаган түрү) – 400 грамм
-
Өсүмдүк майы – 4 аш кашык
-
Каймак май – 110 грамм
-
Пармезан сыры –100 грамм
-
Сарымсак – 4 тишче
-
Укроп – 2 тал
-
Татымына жараша туз, мурч
Даярдоо ыкмасы:
-
Козу карынды тазалап, жууп, кагаз майлык менен аарчып суусун сарыктырып алабыз да, жука кылып кесебиз.
-
Сарымсакты аарчып майда туурайбыз.
-
Сырды майда тиштүү сүргүчтөн өткөрөбүз.
-
Табага майдан куюп сарымсакты кызарта кууруйбуз да, каймак майды салабыз.
-
Каймак май эриген кезде тууралган козу карынды салып, татымына жараша туз, мурч кошуп жай отто 10 мүнөттөй кайнатабыз.
-
Мискейге 2 литр сууну куюп, татымына жараша туз салып, макаронду бышырабыз да, сүзүп алабыз.
-
Макарондун суусу сарыкканда аны куурулган козу карындын үстүнө салып, сырды, майда тууралган укропту кошуп аралаштырабыз. Тамагыбыз даяр!
«КУШ УЯСЫ»

40 мүнөт 4 порция
Керектелүүчү азыктар:
-
Капеллини макарону – 8 даана
-
Фарш – 400 грамм
-
Пияз – 1 баш
-
Сыр – 150 грамм
-
Жумуртка – 1 даана
-
Томат пастасы – 1 аш кашык
-
Каймак – 1 аш кашык
-
Кумшекер – 1 аш кашык
-
Өсүмдүк майы – 2 аш кашык
-
Татымына жараша туз, мурч
Даярдоо ыкмасы:
- Аарчылган пияз, сырды майда тиштүү сүргүчтөн өткөрөбүз.
- Фаршка сүргүчтөн өткөрүлгөн пияздын жана сырдын жарымын, чийки жумуртка, татымына жараша туз, мурч кошуп аралаштырабыз.
- Макаронду туздуу сууга 3-5 мүнөт кайнатып, формасын бузбай чыгарып алабыз да, электр мешинин табасынын ичин майлап, ага тизебиз.
- Эми макарондун ортосун акырын ачып, эт туурамжысы менен толтурабыз.
- Пиязды майга кууруп, 300 миллилитр сууну куябыз. Суу кайнап чыкканда каймакты, кумшекерди, татымына жараша тузду салып, жай отто 5-7 мүнөт кайнатып соус даярдайбыз.
- Табага тизилген макарондун үстүнө ысык соусту куюп, сырдан текши себелеп, 180 градуста ысып турган электр мешине 20 мүнөткө салабыз. Бышкан тамактын үстүн буурчак менен кооздойбуз.
Италиялык ашпоздордун сыры:
Макарон азыктарын бышыруучу суу туздуу жана көлөмү көп болушу шарт.
Дамира Арстанова
kenesh@super.kg