ЧАЙЛАШУУ ҮЧҮН ДААМДУУ ДЕСЕРТТЕР
КРУАССАН
-
-
КРУАССАН
Керектелүүчү азыктар:
Ун – 2 стакан
Жумуртка – 2 даана
Өсүмдүк майы – 2 аш кашык
Каймак май – 150 грамм
Сүт – 1 стакан
Кумшекер – 40 грамм
Туз – 1 чай кашык
Ачыткы – 7 грамм
Даярдоо ыкмасы:
-
Жылуу сүткө тузду, кумшекерди жана ачыткыны салып аралаштырып, бетин жаап, жылуу жерге 15-20 мүнөткө коё турабыз.
-
Унду элеп ага өсүмдүк майын, 1 жумуртка жана жогорудагы аралашманы кошуп жумшагыраак кылып камыр жууруйбуз. Камырдын бетин жаап, жылуу ороп коёбуз.
-
Камыр ачыганча каймак майды муздаткычтан чыгарып, бөлмө температурасында жумшартып алабыз.
-
Ачыган камырды 10-12 бөлүккө бөлүп, ар бирин жука кылып жайып алабыз.
-
Жайылган камырдын бетине каймак майдан тегиз сүйкөп, үстүнө дагы бир жайымды коюп майлап отуруп бардыгын каттап чыгабыз.
-
Бардык жайымдар катталган соң камырды 3-4 миллиметр калыңдыкта жаябыз. Жайылган тегерек камырды тик бурчтуу үч бурчтук формасында бир нече бөлүккө бөлөбүз. Болжол менен 16-18 даана чыгат.
-
Үч бурчтук кесимдин жоон жагына бир чай кашык шоколад пастасын же джем салып оройбуз.
-
Круассандын бетине жумуртканын сарысынан сүйкөп, 180 градуста иштеп турган электр мешинде бети кызарганча бышырабыз. Чай, кофе менен берилүүчү таттуу даяр!
АЛМА ГАЛЕТАСЫ
-
-
Керектелүүчү азыктар:
(Камыры үчүн)
Ун – 160 грамм
Кумшекер – 15 грамм
Каймак май – 65 грамм
Көбүрткүч – 5 грамм
Жумуртка – 1 даана
Туз – 1 чымчым
Суу – 30 миллилитр
Туурамжы үчүн:
Алма – 330 грамм
Бал – 1,5 аш кашык
Корица – 1 чай кашык
Манна акшагы – 2 чай кашык
Даярдоо ыкмасы:
-
Унду элеп, ага көбүрткүч, туз, кумшекер, каймак май, жумуртканы салып аралаштырабыз да, суу кошуп жумшак чоюлчаак камыр жуурабыз. Камырды целлофан баштыкка ороп, муздаткычка 40 мүнөттөй салып коёбуз.
-
Алмаларды жууп, тең экиге бөлүп, данектерин алып, жука кылып туурайбыз.
-
Бал менен корицаны аралаштырып жай отто жылытып алабыз да, алманын үстүнө куябыз.
-
Камырды жука жайып алабыз да (диаметри болжол менен 26 сантиметрдей болот), электр мешинин табасына пергамент кагазын төшөп, үстүнө жайылган камырды салабыз.
-
Камырдын бетине манна акшагынан себелеп, алманын кесимдерин тизебиз. Четинен 6 сантиметрдей аралыкты бош калтыруу керек. Аягында бош калган жерди туурамжынын үстүнө кайрып жабабыз.
-
Галетаны 180 градуста иштеп турган электр мешине 25-30 мүнөт коюп бышырып алабыз. Эгер мындан да таттуу галета жегиңиз келсе, алманын үстүнө кумшекерден себелеп койсоңуз болот.
АЛМУРУТ ДЕСЕРТИ
-
-
Керектелүүчү азыктар:
Алмурут – 750 грамм
Рикотта сыры – 150 грамм
Грек жаңгагы – 5 даана
Бал – 2 аш кашык
Даярдоо ыкмасы:
-
Алмуруттарды жууп, тигинен тең экиге бөлөбүз, данектерин тазалайбыз.
-
Электр мешинин табасына пергамент кагазын төшөп, алмуруттарды тизип, ичине рикотта сырын салып, бал куябыз. 200 градуста иштеп турган электр мешине 15 мүнөткө салабыз.
-
Мештен чыгарып, үстүнө майдаланган жаңгакты себелеп дасторконго коёбуз.
ЖҮГӨРҮ ҮЛПҮЛДӨГҮНӨН ТОРТ
-
-
Керектелүүчү азыктар:
Жүгөрү үлпүлдөгү – 100 грамм
Желатин – 10 грамм
Суу – 50 миллилитр
Кара шоколад – 100 грамм
Ак шоколад – 100 грамм
Каймак май – 70 грамм
Быштак – 200 грамм
Ванилин кумшекери – 10 грамм
Кумшекер – 1 аш кашык
Сүт – 100 миллилитр
Мөмө-жемиш – 200 грамм
Даярдоо ыкмасы:
-
Желатинди сууга чылап, көөп чыкканча тыныктырып коёбуз.
-
Кара шоколад менен каймак майды суу ваннасында эритип алып, ага жүгөрү үлпүлдөгүн салып аралаштырабыз. Бул торттун негизи болот.
-
Торт бышыруучу калыптын капталына пергамент кагазын төшөп, жогорудагы аралашманы ныктап, тегиздеп салабыз да, муздаткычка 30 мүнөткө коёбуз.
-
Быштакка ванилин кумшекерин кошуп алабыз.
-
Сүттү кайнатып, ага желатинди кошуп аралаштырабыз. Сүт муздаган соң быштак, кумшекер жана эритилген ак шоколадды кошуп жакшылап аралаштырсак креми даяр болот.
-
Кремди торттун үстүнө тегиздеп салып, 10 мүнөт муздаткычтын тоңдургуч бөлүгүнө коёбуз. Торттун бетин каалаган мөмө-жемиштин кесимдери менен кооздоп койсок болот.
-
Дамира Арстанова