Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, boolean given in /var/www/super.kg/superstan/admin_secret/sources/classes/output/publicOutput.php on line 384 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/super.kg/superstan/admin_secret/sources/classes/output/publicOutput.php on line 387

ӨЗ УБАКТЫСЫН КҮТКӨН АЗЫКТАР

№936 12-18-ноябрь, 2020-ж.

Азык канчалык пайдалуу болбосун туура эмес убакытта жесек касиетин жоготот. Аны күндүн ар саатында жеп организмге пайда кылабыз десек жаңылышабыз. Пайдалуу деген 5 азыкты кайсы маалда жегенге болорун карап көрөлү.

АЛМА

+ Эң жакшысы, алманы эртең менен же негизги тамактын ортосунда жеген оң. Алмадагы пектин заты ашказан, ичеги-карындын иштешин жакшыртат.

- Кечинде алма жегенден алыс болуңуз. Ошол эле пектиндер ашказандагы кычкылдуулукту көбөйтүп ыңгайсыздыкты жаратып, ачкалык сезимди ойготот.

БЫШТАК

+ Эртең менен же күндүз жегенге эң сонун азык. Ал тамак сиңирүү системинин ишин жакшыртып, организмге жакшы сиңет.

- Кечки тамак ордуна быштак жегенге болбойт. Сүт азыктары уйку учурунда сезгенүүнү жана өнөкөт оорулардын күчөшүн шарттайт. Жакшысы, уктаар алдында сүт азыктарын унутуңуз.

ТАТТУУЛАР

+ Таттуулар, албетте, пайдалуу азык эмес, бирок кээде өзүңүздү эркелетип эртең менен жеп койсоңуз болот. Бул учурда кандагы инсулин жогору болгондуктан, таттуулар организмге тескери таасирин тийгизбейт.

- Күндүн башка бөлүгүндө же дайыма эле таттууну шынарлай берүүнү токтотконуңуз организмге пайда гана алып келет. Таттуулар кандагы канттын деңгээлин көтөрүп, кан басымдын жогорулашына жана жүрөктүн кадимкидей иштөөсүнө бөгөт болот.

СЫР

+ Эртең мененки тамактанууга сөзсүз түрдө эки кесим сыр кошуп алыңыз. Анда витаминдер, минералдар көп, ошондой эле мыкты энергия берет. Аш болумдуу жана пайдалуу.

- Түштөн кийин сырдан баш тартканыңыз оң. Биринчиден, бул сүт азыгы, биз жогоруда айтып өттүк. Экинчиден, сыр калориялуу болгондуктан, аны кеч колдонуу салмак кошууга алып келет.

ЖАҢГАК

+ Жаңгакты кечинде жеген пайдалуу. Бирок көп өлчөмдө эмес, анткени жаңгак калориялуу. Алардын курамында омега-3 каныктырылбаган май кычкылдары бар, алар организм эс алып жатканда жакшы сиңет.

- Негизинен каалаган убакта жаңгак жей берсеңиз болот. Бирок бул азыктын максималдуу пайдасын күндүн экинчи жарымында гана алууга болот.



Динара Акимова


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..


Рейтинг: Рейтинг  0 
Комментарийлер(2)
16.11.2020. 13:15 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Кечинде эмне жейбиз? Бешбармак жакшыбы же пловбу)))
16.11.2020. 23:09 
Тайпасы:
Комментарийлердин саны:
Катталган:
01-01-1970
Соӊку аракети:
01-01-1970 00:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Май манты;)
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
К-рор дүйнөсү жана корей тасмалары
Супер-Инфо 20 жашта
Шоу дүйнө
Маданият
Саясат
Иликтөө
Турмуш
Крим-инфо
Спорт
Эробекет
Жан дүйнө
Түркүн дүйнө
Алтын балалык
Укуктук кеӊеш
Илим жана техника
Ден соолук жана сулуулук
Психология жана үй-бүлө
Тиричилик, бизнес
Ашкана сырлары
Жылдыз төлгө
Маалымдама
Көз караш
Эмгек жарчысы
Маалымат-маанайшат порталы 2006-2025 © SUPER.KG
Биздин дарек: Кыргыз Республикасы,
Бишкек шаары, Турусбеков 109/1,
Тел.: +996 312 88-24-00, portal@super.kg
SUPER.KG порталына жайгаштырылган материалдар жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу SUPER.KG порталынын редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
p
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда:
Кирүү
Каттоо