№984 14-20 октябрь, 2021-ж.
Алмурут байыркы Рим, Персия, Грециядан тарап, учурда ысык да, суук да өлкөлөрдө өсөт. Алсак, Орусиянын суук аймактарында, түндүк-чыгыш Кытай менен Кореяда бышып жетилген түрлөрү да бар. Алмурут тууралуу алгач Гомердин “Одиссея” чыгармасында жазылган. Ал чыгармада римдиктер алмуруттун 38 сортун билишип, алардын көпчүлүк түрүнүн мөмөсү супсак жана арзан болгону үчүн кедейлер жешкени маалымдалат. Азыркы учурда бул жемиштин 3 миңден ашык сорту бар. Дүйнөдө алмурутту өстүрүп сатуу боюнча Кытай 1-орунда турса, Орусия 2-орунда турат.
ПАЙДАСЫ
Алмуруттун баалуулугу (100 граммында)
Энергетикалык баалуулугу – 58 ккал
Суу – 83,71 грамм
Углевод – 15,46 грамм
Белок – 0,38 грамм
Калий – 119 миллиграмм
Кальций – 9 миллиграмм
Магний – 7 миллиграмм
С витамини – 4,2 миллиграмм
В3 витамини – 157 микрограмм
ЗЫЯНЫ
Жемиштин этинде кездешкен майда кум сымал бүдүрчөлөр – склереид деп аталат. Ал өлүү клеткалардан куралган, ошондуктан ичеги-карын жана панкреатит оорусунда өтө аз жеш керек.
Курамында фруктозадан сырткары таттуу сербитол да бар. Ошондуктан ченеми менен жебесе салмак кошууга түртөт.
КЫЗЫКТУУ
Алмуруттан жем, кыям, компотторду кайнатса, өзүн жемиш салаттарына кошсо болот. Нан, кекс, пирог, галета, торт жасоодо колдонсо болот.
Асел Ишенбай кызы
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат. Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..
Маалымат-маанайшат порталы | 2006-2025 © SUPER.KG |