Жыл башынан бери 17 адам жугузган. Өлкөдө бруцеллезго кабылгандар көбөйүүдө
Бишкек шаарында жыл башынан бери бруцеллез оорусу 17 адамдан аныкталды. Бул тууралуу мамлекеттик санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл борборунан билдиришти.
Маалыматка ылайык, 17 адамдын ичинен 11и бруцеллезду жуктуруп алганын соода түйүндөрүнөн мыйзамсыз сатып алынган сүт жана сүт азыктарын ичкенде, 5 бейтап инфекцияны чала бышырылган эт азыктарын (шаурма, гамбургер) колдонуу менен байланыштырса, 1 адам бодо малды кароодон жуккан деген.
Бруцеллез - жаныбарлардын жана адамдын нерв, жүрөк-кан тамыр системасын жана сөөк-муундарын жабыркатуучу жугуштуу оору. Бруцеллезду бруцелла уруусундагы бактериялар козгойт. Адамдарга бул оору көпчүлүк учурда мал-жандыктар төлдөгөн учурда көп жугуп калат. Себеби тууттун жүрүшүндө адамдын колдору бруцеллезду козгогучтар (бруцеллалар) менен көбүрөөк байланышта болот.
Бруцеллездон кантип сактануу керек?
- Малды төлдөтүү учурунда сөзсүз резина кол кап жана өтүк кийип, бет кап тагыныш керек;
- Төлдөтүү үчүн атайын жай бөлүштүрүү;
- Тондорду көмүү үчүн тереңдиги 1 метрден кем эмес чуңкур даярдап коюу;
- Төлдөтүп жатканда тамеки чекпөө керек жана тамактанбоо;
- Төлдөткөндөн кийин кол кап, өтүк, бет кап жана төлдөтүү болгон жерди дезинфекциялоо;
- Малды союп жатканда ошол эле сактануучу каражаттарды (резина кол кап менен өтүк) пайдалануу;
- Жумуштан кийин колду самындап жуу;
- Тамакка оорулуу малдан алынган сүт жана эт азыктарын пайдаланууда ооруну жугузуп алуудан сактануу (таза бышырып пайдалануу).


