Дарыгер майлуу тамактардын зыяны тууралуу айтып берди
Эртең менен майлуу тамак жегенден кийин, майды сиңирүү организмде кыйынчылыкты жаратат. Мындан улам зарна, жүрөк айлануу жана оордук сезими пайда болот. Бул тууралуу Видновский клиникалык ооруканасынын эндокринологу Мария Калошина РИА Новостиге билдирди.
"Эртең мененки тамак жакшы азыктык баалуулукка ээ болушу керек, түшкү тамакка чейин толук кандуулук сезимин камсыздап, күндү туура баштоо үчүн даамдуу болушу зарыл. Майлуу тамактар бул критерийлерге жооп берет, бирок аларды ашыкча эртең мененки тамак катары жеген жакшы идея эмес. Ашыкча майлуу тамактар биринчи кезекте жүрөктүн сыгылуусун, ыңгайсыздыкты жаратышы мүмкүн. Анткени майларды сиңирүү организм үчүн өтө кыйын",- деди Калошина.
Дарыгер белгилегендей, майлардын калориясы жогору болгондуктан, аларды ашыкча колдонуу ашыкча салмак кошууга алып келет. Мындан тышкары, эндокринологдун айтымында, май, майлуу сүт азыктары жана майлуу эт сыяктуу каныккан май кислоталарын колдонуу жүрөк-кан тамыр ооруларынын тобокелдигин жогорулатат.
"Бирок майлуу тамактарды толук алып салгыла деген сөз эмес. Бул тамактарды тең салмактап колдонуңуз, эң жакшы майлуу тамакты түш учурунда ченеми менен жеген туура болот",- деген ал.
