№555 21-июнь-27-июнь, 2013-ж
Жай – жазгы сезондо чарчаган организмди витаминдер жана минералдар менен камсыздачу мезгил. Витаминдер менен минералдардын «кампасы» болуп малина эсептелет. Малина оорудан сакаюуда колдонулуп, жаштыкты жана сулуулукту сактоого да көмөктөшөт. Мына ушундай касиеттүү жемиш бүгүн биз билбеген сырларын төгүп берет.
200ДӨН АШЫК СОРТУ БАР
Малина – илимий аталашы «rubus Idaeus», жарым бадал түрүндөгү мөмөлүү өсүмдүк. Мекени – Греция. Азыркы учурда малинаны эң көп өстүргөн мамлекеттердин сап башында Орусия турат (жылына 175 миң тонна). Андан кийин Сербия (90 миң тонна) жана АКШ (60 миң тонна).
Салттуу, ири мөмөлүү жана ремонтанттык (латынчадан «remonter» – «кайра өстүрүү») деп 3 түргө бөлүнөт. Аталган түрлөр өз ара бир топ сортторго ажыратылат. Жалпысынан 200дөн ашуун сорту бар. Адатта, малинаны кызыл мөмө деп билгенибиз менен, анын кара жана сары түстөгүлөрү да кездешет.
ПАЙДАСЫ
Малинанын курамынын 87 пайызы суудан турат, 100 граммында 50 ккал бар.
Малинанын курамындагы
Жана да...
Эскертүү!
Неврит, подагра оорусу барлар абайлап, азыраак жеш керек.
АШКАНА
МАЛИНА ПИРОГУ
Курамы:
Быштак – 500 грамм
Малина – 1 килограмм
Жумуртка – 5 даана
Каймак май – 100 грамм
Кумшекер, туз көз өлчөм менен салынат
Жасоо ыкмасы:
1. 3 даана жумуртканы сууга бышырып алабыз.
2. Бышкан жумурткаларды кабыгынан аарчып, майдалагычтан өткөзүү керек.
3. Эми идишке быштакты, майдаланган жумуртканы, 2 даана чийки жумуртканы жана кумшекер, туз кошуп жакшылап аралаштырып алабыз.
4. Алдын ала майланган формага (казан көмөчкө) куюп, үстүнө малинаны кооздоп тизебиз.
5. Электр мешинде (220 градус) 15 мүнөт бышырылат.
КОСМЕТИКА
МАСКАЛАР
МУНУ БИЛГЕН ОҢ
Салтанат Мукасова
kenesh@super.kg
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат. Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн..
Маалымат-маанайшат порталы | 2006-2025 © SUPER.KG |
Малинанын жалбырагынан чай даярдоого болот. 5-6 жалбыракты үзүп алып таза жууп, көлөкө жерге жыгач тактайдын бетине жайып, 10-12 саат коюп коюңуз. Жалбырактар бир аз соолуп, кургап баштаганда аны кайнак сууга демдеп, чай катары ичсеңиз, макалада айтылган дартыңызга даба болот.