Ай-ий, согончогум! Жарылып, баскан сайын кыйнап жатат... Ооба, жайкысын мындай жагымсыз көрүнүшкө көпчүлүк дуушар болот. Жагымсыз оорутуунун алдын алууга болобу? Болсо кантип? Адистердин кеңешине көңүл буралы.
СОГОНЧОК ЭМНЕГЕ ЖАРЫЛАТ?
- Нымдуулугу азайып, тамандын териси өзүнүн серпилгичтигин жоготсо.
- Бөйрөк, калкан без оорулары менен ооруганда. Мында согончок жыл бою жарыла берет. Демек, сөзсүз дарыгерге барып көрүнүшүңүз керек.
- Таман тери оорусуна дуушар болсо.
- Семиздиктен улам (бут ашыкча салмакты көтөрө албай, согончок жарылат). Канчалык кам көрсөңүз деле натыйжасыз болушу ыктымал. Андыктан арыктоо зарылчылыгы келип чыгат
- Организмге А жана D витаминдери жетишпегенде.
- Ысык аба ырайынын, ыңгайсыз бут кийимдин, чаңдын, көлдүн туздуу суусунун, кумдун таасиринен улам.
ҮЙ ШАРТЫНДА ДАРЫЛОО
Согончоктун жарылуусун үй шартында оңой эле дарылап алууга болот. Ал үчүн күнүгө сиздин 10-15 мүнөттүк убактыңыз, күнүмдүк жашообузда колдонуп жүргөн каражаттар жана жашылчалар талап кылынат.
- Күнүгө көбүргөн самындуу ысык сууга бутту салып, 10 мүнөт кармаңыз. Андан соң пемза ташы менен жышып, таза чайкаңыз. Мындан кийин кремден же болбосо зайтун майынан сүртүп, байпак кийип алыңыз.
- Ат кулак жана ромашканы кайнак сууга салып, бир аз муздагандан кийин ага атайын ванна даярдайсыз, бутуңузду 10-15 мүнөт саласыз.
Чийки картошканы же пиязды майда тиштүү сүргүчтөн өткөрүп, целлофандын бетине шыбайсыз. Аны таза жуулган согончогуңузга жаап, сыртынан бинт менен ороп, байлап коюңуз. Аз дегенде 2 сааттан кийин гана чечүү керек.
- Согончоктун жарылуусуна чалкан да жардам бере алат. Ал үчүн 1 литр кайнак сууга 2 аш кашык кургатылган чалканды салып, атайын ванна камдап аласыз. Ага 10-15 мүнөт бутуңузду саласыз. Ваннадан соң бутуңузду кургатып, азыктандыруучу кремден сүйкөп коюңуз.
- Жатарда капустанын жалбырагын жанчып, жумшартып алган соң согончокко жаап, сыртынан байпак кийип жатыңыз.
- 1 стакан сулу акшагын сууга ботко кылып бышырып, ага 2 аш кашык зайтун же жүгөрү майын аралаштырасыз да, аны целлофандын бетине сүйкөп, согончогуңузга жабасыз.
- Сүргүчтөн өткөрүлгөн сабизге теңме-тең өлчөмдө бал аралаштырып, жарылган жерге жаап коюу кажет. Бул аралашма жатарда колдонулуп, эртең мененкиге чейин калтырылат.
Жарылган жерди айыктырууда помидордун ширеси да эң мыкты каражат болуп саналат.
- Алманы сүргүчтөн өткөрүп, аны бир аз сүткө кайнатып аласыз. Даяр болгон боткону согончогуңузга жаап, үстүнөн целлофан баштык менен ороп коюңуз. Бул боткону 30 мүнөт кармоо туура.
Дамира Арстанова
kenesh@super.kg
Ката түзөтүлдү. Рахмат!
купероз жонундо жазгылачы сураныч...
Сунушуңуз тиешелүү бөлүмгө жеткирилди.
Алдын ала рахмат!
Сунушуңузга рахмат, аракет кылабыз.
Саламатсызбы!
Сунушуңузга рахмат, аракет кылабыз.
Саламатсызбы!
Сунушуңуз тиешелүү бөлүмгө жеткирип коебуз. http://www.super.kg/article/?article=27013